RONIOCI NOSE OPREMU OD 50 KILA I RONE TAMO GDE SE NIŠTA NE VIDI: Žandarmi bili dubleri Bikoviću u opasnim scenama!
Foto: Zorana Jevtić

reportaža

RONIOCI NOSE OPREMU OD 50 KILA I RONE TAMO GDE SE NIŠTA NE VIDI: Žandarmi bili dubleri Bikoviću u opasnim scenama!

Društvo -

Ronioci Žandarmerije nose opremu od 50 kilograma, a iz baze u Beogradu spremni su da se u najkraćem roku nađu u svakom gradu u Srbiji. Iako ih najčešće viđamo dok tragaju za nestalima na rekama i jezerima, pripadnici ove jedinice MUP Srbije obavljaju niz različitih zadataka, a čak su deo i nekih najpopularnijih filmova i serija.

Škrbić
Škrbićfoto: Zorana Jevtić

Bojan Škrbić, zamenik komandira Ronilačke jedinice Žandarmerije, za Kurir objašnjava da njihovi kandidati prolaze zahtevne testove.

Pod vodom 120 minuta

- Treninzi se obavljaju na bazenima, u rekama i na Crnogorskom primorju. Naša zaduženja su i obezbeđivanje javnih skupova na vodi, tu smo i kada se pliva za časni krst, na regatama, plivačkim i veslačkim takmičenjima. Obezbeđujemo i štićena lica na obali i priobalju, pružamo pomoć u vanrednim situacijama, ali ono čime se najčešće bavimo je potraga za utopljenicima i pronalaženje predmeta iz krivičnih dela - objašnjava Škrbić:

patroliraju rekama
patroliraju rekamafoto: Zorana Jevtić

- Jedan od zadataka policijskih službenika RJ Žandarmerije je patrolna delatnost na svim unutrašnjim vodama Srbije u cilju sprečavanja i otkrivanja svih oblika kriminaliteta na vodi. Tokom jedne takve akcije zaplenjeno je preko 300 tona akcizne robe - nafte.

Ronioci pod vodom obično provedu 120 minuta.

- Zaranjaju na mestima gde je vidljivost nula, pretražuju dno na mestima gde se ništa ne vidi. Jedna od akcija koju pamtimo je kada su na Perućcu ronili ispod leda na 40 metara dubine. Često potrage za utopljenicima traju po pet ili šest dana - priča sagovornik Kurira i dodaje da im najteže padaju potrage za decom.

Nisu se prijavljivale

U jedinici nema nijedne žene

Ronilačka jedinica broji oko 60 iskusnih ronilaca, ali među njima nema nijedne žene. - Dosad nam se jednostavno kandidatkinje nisu prijavljivale, ali ne bismo imali ništa protiv da dobijemo koleginicu - iskren je Škrbić.

Nažalost, ovog leta i pre samog početka kupališne sezone bilo je mnogo utapanja, pa su se ronioci mogli videti širom Srbije. - Pre svakog leta obilazimo škole, držimo edukacije najmlađima, držimo i edukacije za neplivače i činimo sve što je u našoj moći da utičemo na ljude da promene ponašanje na kupalištima i da ih upozorimo na opasnosti - kaže Škrbić.

"Tajkun" i "Južni vetar"

Ova jedinica učestvovala je i u snimanju najpopularnijih domaćih filmova i serija.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

- Pojavljivali smo se u serijama "Tajkun", "Državni službenik", ima nas i u "Južnom vetru" i "Tragu divljači". Zanimljivo je da su svi naši glumci dobri plivači, pa nismo morali nikoga da obučavamo - priča naš sagovornik. - U jednoj seriji smo glumili umesto Miloša Bikovića - dodao je Škrbić, ne želeći da odaje tajne sa seta. Kako saznajemo od produkcije, reč je o nastavku filma "Južni vetar", a u njemu Biković ima opasne scene pod vodom, zbog čega je bilo neophodno da to rade dubleri.

Kurir.rs/ Jelena Ivić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track