UPOZORENJE: Oko 200.000 građana će morati da isplati bankama 90 miliona evra za sudske troškove?
Foto: Shutterstock

Izmena pravnog stava

UPOZORENJE: Oko 200.000 građana će morati da isplati bankama 90 miliona evra za sudske troškove?

Društvo -

Iz iz­me­nje­nog sta­va Vr­hov­nog ka­sa­cio­nog su­da proi­zi­la­zi
da će svi kli­jen­ti ko­ji ima­ju pro­ces s ban­kom izgu­bi­ti, upo­zo­ra­va­ju advokati

Na­kon iz­me­ne prav­nog sta­va Vr­hov­nog ka­sa­cio­nog su­da da ban­ke ko­je po­slu­ju u Sr­bi­ji ima­ju pra­vo da na­pla­ću­ju tro­ško­ve obra­de kre­di­ta i tro­ško­ve osi­gu­ra­nja sta­m­be­nog za­j­ma kod Na­cio­nal­ne ko­r­po­ra­ci­je za osi­gu­ra­nje sta­m­be­nih kre­di­ta (NK­O­SK), advo­ka­ti upo­zo­ra­va­ju da će u slu­ča­ju pri­me­ne ovog sta­va oko 200.000 gra­đa­na ko­ji su tu­ži­li ban­ke mo­ra­ti ban­ka­ma da ispla­te oko 90 mi­lio­na evra za su­d­ske tro­ško­ve.

Advo­kat Ne­ma­nja Injac re­kao je za Ku­rir da su ti tro­ško­vi u na­j­ma­nju ru­ku pro­ce­nje­ni na 90 mi­lio­na evra, što zna­či ne­g­de u pro­se­ku oko 450 evra po gra­đa­ni­nu.

05:33

DA LI BANKE IMAJU PRAVO DA NAPLAĆUJU TROŠKOVE OBRADE KREDITA? Jovan Ristić objasnio u čemu je problem sa ovim zakonom

- S ob­zi­rom na to da odlu­ka osta­je na ba­n­ci, oni si­gu­r­no ne­će pro­pu­sti­ti tu pri­li­ku da na­pla­te no­vac za su­d­ske tro­ško­ve od kli­je­na­ta ili da se odre­k­nu pa­ra. Ovo je ogro­m­na šte­ta ne sa­mo za gra­đa­ne ko­ji će ima­ti ve­li­ki udar na džep već i ogro­m­na šte­ta za dr­ža­vu - ista­kao je Injac.

Pre­ma nje­go­vim re­či­ma, u po­sled­nje tri go­di­ne je su­d­ska pra­k­sa pot­pu­no ujed­na­če­na, a sve pre­su­de su do­ne­te u ko­ri­st gra­đa­na i sve su za­sno­va­ne na sta­vu VKS iz 2018. go­di­ne da su ban­ke ne­za­ko­ni­to na­pla­ći­va­le tro­ško­ve obra­de kre­di­ta.

Injac
foto: Privatna Arhiva

- Tri go­di­ne ka­sni­je, VKS me­nja svoj stav, po­ti­re sto­ti­ne hi­lja­da pre­su­da ko­je su do­sad do­ne­te i ka­že da su ban­ke ima­le pra­vo da plja­č­ka­ju gra­đa­ne. VKS, ko­ji je i sam pri­me­nji­vao stav iz 2018. go­di­ne i za­du­žen je da ujed­na­ča­va su­d­sku pra­k­su, sa­da ra­di upra­vo su­pro­t­no i uno­si ra­zdor i haos, po­ti­re sva­ku prav­nu si­gu­r­nost i gu­ra so­p­stve­ne gra­đa­ne u pro­pa­st, sve u ko­ri­st ba­na­ka. Uko­li­ko su­do­vi po­č­nu da pri­me­nju­ju nov stav VKS, 200.000 gra­đa­na ko­ji su tu­ži­li ban­ke bi­će du­žno da pla­ti ban­ka­ma u na­j­ma­nju ru­ku oko 90 mi­lio­na evra su­d­skih tro­ško­va - obja­snio je Injac.

Injac
foto: Fonet

I De­jan Ga­vri­lo­vić, pred­sed­nik udru­že­nja ban­ka­r­skih kli­je­na­ta Efe­k­ti­va, ka­že za Ku­rir da se ovaj stav VKS su­pro­t­sta­vlja ja­snom sta­vu pred­sed­ni­ka Re­pu­bli­ke Sr­bi­je Ale­k­san­dra Vu­či­ća da je in­te­res gra­đa­na uvek na pr­vom me­stu. - Vr­hov­ni ka­sa­cio­ni sud ovom odlu­kom po­ni­šta­va so­p­stve­nu odlu­ku ko­ju je do­neo 2018. go­di­ne na­kon ko­je je 150.000 gra­đa­na po­di­glo tu­žbu pro­tiv ba­na­ka - ka­zao je Ga­vri­lo­vić i do­dao:

- Efe­k­ti­va je u pe­tak za­tra­ži­la da nam se dos­ta­ve ime­na su­di­ja ko­ji su gla­sa­li i ka­ko je gla­sa­no na sed­ni­ci. Odlu­ka je do­ne­se­na ka­ko bi se po­di­gao bu­nt u jav­nos­ti i da bi gra­đa­ni po­mi­sli­li da za­pra­vo dr­ža­va sto­ji iza sve­ga.

Vr­hov­ni ka­sa­cio­ni sud

Ban­ka ima pra­vo na na­pla­tu troškova

  • Pod­se­ti­mo, na sed­ni­ci Gra­đan­skog ode­lje­nja VKS do­pu­njen je Prav­ni stav o do­zvo­lje­nos­ti ugo­va­ra­nja tro­ško­va kre­di­ta usvo­jen 22. ma­ja 2018. go­di­ne i gla­si:

- Ban­ka ima pra­vo na na­pla­tu tro­ško­va i na­k­na­da ban­ka­r­skih uslu­ga pa odred­ba ugo­vo­ra o kre­di­tu ko­jom se ko­ri­snik kre­di­ta oba­ve­zu­je da ba­n­ci pla­ti tro­ško­ve kre­di­ta ni­je ni­štav­na pod uslo­vom da je po­nu­da ban­ke sa­dr­ža­la ja­sne i ne­dvo­smi­sle­ne po­da­t­ke o tro­ško­vi­ma kre­di­ta. Tro­ško­vi obra­de kre­di­ta i pu­šta­nja kre­di­ta u te­čaj i dru­gi tro­ško­vi ko­je ban­ka obra­ču­na­va ko­ri­sni­ku pri­li­kom odo­bra­va­nja kre­di­ta ili ko­ji su po­zna­ti na dan obra­ču­na i ko­je ban­ka obra­ču­na­va ko­ri­sni­ku u to­ku rea­li­za­ci­je ugo­vo­ra o kre­di­tu mo­gu bi­ti iska­za­ni u pro­cen­tual­nom izno­su i na­pla­ću­ju se sa­mo kroz obra­čun efe­k­ti­v­ne ka­mat­ne sto­pe. Ban­ka ni­je du­žna da po­se­b­no do­ka­zu­je stru­k­tu­ru i vi­si­nu tro­ško­va ko­ji su obu­hva­će­ni zbi­r­nim izno­som tro­ško­va kre­di­ta na­ve­de­nim u po­nu­di ko­ju je ko­ri­snik kre­di­ta pri­hva­tio za­klju­če­njem ugo­vo­ra o kre­di­tu.

Ovim se na­no­si ve­li­ka šte­ta i dr­ža­vi i svim lju­di­ma jer će ban­ke sa­da na sve na­či­ne da va­pe da uz­mu no­vac od kli­je­na­ta pre­ko na­pla­te advo­kat­skih uslu­ga, su­d­skih tro­ško­va, izvr­ši­te­lja i da na sva­ki na­čin gle­da­ju da do­dat­no za­ra­de - na­gla­sio je Ga­vri­lo­vić.

Ale­k­san­dra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track