KBC ZVEZDARA PONOVO U KOVID SISTEMU: Najmlađi pacijent ima samo 20 godina
Foto: Zorana Jevtić

direktor bolnice Petar Svorcan

KBC ZVEZDARA PONOVO U KOVID SISTEMU: Najmlađi pacijent ima samo 20 godina

Društvo -

BEOGRAD - Kliničko-bolnički centar "Zvezdara" ponovo je ušao u kovid sistem i trenutno se na lečenju u toj bolnici nalazi 64 pacijenta od kojih najmlađi ima 20 godina.

"Mi smo sinoć od 18 časova sa delom svojih kapaciteta ušli u kovid sistem i od sinoć do jutros primili smo 64 pacijenta", rekao je direktor te bolnice Petar Svorcan, a preneo RTS.

Devetoro pacijenata je na intenzivnoj nezi i, za sada, niko nije intubiran, dodao je on. Deo KBC "Zvezdara" koji ostaje u nekovid sistemu su nefrologija sa hemodijalizom, pedijatrija i odeljenje gde su pacijenti koji su na biološkoj terapiji.

U crvenim zonama je 3.000 pacijenata više nego početkom meseca, zato se sve više zdravstvenih ustanova ponovo vraća u kovid sistem, a od sinoć i Kliničko bolnički centar "Zvezdara".

- Moja jedina poruka i apel je kao i do sada – vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija, ističe doktor Svorcan.

Ovo je peti put da se Kliničko bolnički centar "Zvezdara" vraća u kovid sistem. Sinoć su primili prve pacijente. Profesor doktor Petar Svorcan kaže da su u poslednjih 48 sati uspeli da rasele preko 450 nekovid pacijenata u nekovid ustanove – VMA, Klinički centar Srbije i KBC "Zemun".

"Mi smo sinoć od 18 časova sa delom svojih kapaciteta ušli u kovid sistem i od sinoć do jutros primili smo 64 pacijenta", rekao je doktor Svorcan. Istakao je da je njih devetoro u jedinici intenzivne nege. Za sada svi su na invazivnoj ventilaciji, niko nije intubiran, dodao je doktor.

"Skoro 80 odsto pacijenata zahteva kiseoničku potpornu terapiju sa srednje teškom ka teškom kliničkom slikom", rekao je Svorcan.

Kada je reč o starosti pacijenata, doktor Svrcan navodi da najmlađi pacijent ima 20 godina, a najstariji 86. Ističe da otprilike četiri petine pacijenata nije vakcinisano, kao i da su im tegobe počele tokom lečenja kod kuće u periodu od sedam dana. Ističe da su se nažalost opet uključili u kovid režim, a da su se nadali da neće više biti potrebe.

"Verujem da ne bi ni bilo potrebe da su naši građani bili odgovorniji i da smo se malo više vakcinisali u maju i junu, kada smo mogli da sprečimo da dođe do pojave ovih brojeva. Moja jedina poruka i apel je kao i do sada – vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija. Ona nema alternativu, spasava živote i odlazak i unetenzivnu negu", poručio je doktor Svorcan.

Jedan deo KBC "Zvezdara" ostaje u nekovid sistemu – to je nefrologija sa hemodijalizom, pedijatrija i pacijenti koji su na biološkoj terapiji koji će nastaviti da je primaju u zelenoj zoni.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja