03:41

OPASNOST INTERNETA: Kako zaštititi maloletnike na društvenim mrežama?

KURIR TELEVIZIJA

SAVET RODITELJIMA: Dečiji psiholog Branka Tišma o uticaju interneta, modelu ponašanja, i OPASNOSTI koju nosi moderno doba

Društvo -

Snimak maloletnih devojčica koje vrckaju ispred kamere, postao je viralan i izazvao je buru javnosti. O opasnosti interneta i uticaja društvenih mreža govorila je u Pulsu Srbije dečiji psiholog Branka Tišma.

OPASNOST KOJA VREBA

Dečiji psiholog Tišma je navela kako deca zapravo nisu svesna opasnosti i da time sebe ugrožavaju postajući meta loših namera pojedinaca.

"Deca sama sebe nesvesno neznajući šta čine, stavljaju sebe u situaciju da budu objekti. Tome doprinose mediji, svi sadržaji koji se pojavljuju, rijaliti misije i zvezde koje se pojavljuju daju jedan socijalni okvir koji deca preuzimaju. To su naše zvezde, mi hteli ili ne, ta imena se pojavljuju, diktiraju modu, ponaše, etiku. Mi smo kao odrasli tu bitku prepustili, jer nemamo naviku da pratimo decu.", rekla je dečiji psiholog Branka Tišma.

Branka Tišma
foto: Kurir Televizija

Ona je objasnila koliko je internet zapravo opasan.

"To je kao kada bi pustili samo dete u prašumu pa da se snalazi", istakla je Tišma.

KASNO REAGOVANJE

Glavni problem u internet opasnosti i uopšteno je kasna reakcija roditelja i škole.

"Roditelji reaguje tek kada se desi problem. ", istakla je Tišma.

Do problema dolazi, kako ona navodi zbog nepoznavanja korišćenja interneta.

"Vi ste dobili jednu novu socijalnu mrežu, razmene odnosa. Mi nemamo nikakav bonton za to, nikakva pravila. U svakoj komunikaciji imate nekakva pravila.", kaže Tišma.

Dečiji psiholog navodi da je veoma važna roditeljska kontrola i poznavanje šifri.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track