DUŠKO PEŠIĆ, DIREKTOR AGENCIJE ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA: Ležanje dece na ulici je opasna ludorija! UVESTI SAOBRAĆAJNO OBRAZOVANJE
Foto: Privatna Arhiva

POVODOM OPASNOG IZAZOVA MEĐU ŠKOLARCIMA

DUŠKO PEŠIĆ, DIREKTOR AGENCIJE ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA: Ležanje dece na ulici je opasna ludorija! UVESTI SAOBRAĆAJNO OBRAZOVANJE

Društvo -

Među školarcima je zavladao opasan izazov koji i glave može da ih košta - ležanje nasred ulice! Takmičenje ko će duže da bude na asfaltu i brže pobegne kad naiđe auto ili čak i radi sklekove na kolovozu uzelo je maha među osnovcima.

Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, navodi za Kurir da je upravo ovaj izazov i mladalačka ludost, koja se kosi sa zdavim razumom, dokaz njihovih tvrdnji o nedovoljnoj posvećenost temama o opasnostima u saobraćaju i u porodici i u školama.

- Najveći deo problema u saobraćaju nastaje upravo zato što saobraćajno vaspitanje i obrazovanje u školama nije obuhvaćeno na odgovarajući način. Deca moraju da razvijaju ispravne stavove u porodici, a zatim kroz predškolsko i školsko obrazovanje - objašnjava Pešić.

On dodaje da agencija odavno predlaže da se od prvog razreda uvede predmet saobraćajno obrazovanje i vaspitanje, a da se kasnije to uči u nekim drugim predmetima.

1 / 4 Foto: Printskrin

- To nije prošlo, rečeno je da deca imaju određeni fond časova i predmeta koj su važni i nema izmena. Sada je u prva dva razreda, kroz predmet Svet oko nas, svega sedam časova o saobraćaju, od čega samo tri o bezbednosti. A nama baš treba deo o opasnostima. Nešto malo o saobraćaju ima u trećem kroz Prirodu i društvo, kao i od petog u predmet Tehnike i tehnologije.

Međutim, vrlo retko se obrađuje bezbednost saobraćaja i to je nedovoljno - navodi Pešić.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track