NISTE NI ZNALI KAKVOG JE HEROJA SRBIJA DALA: Ovo je Džordž Vujnović, obaveštajac i heroj misije Halijard! KAO IZ ŠPIJUNSKOG ROMANA
Foto: Youtube Printscreen

želja mu je bila da ga sahrane u srbiji

NISTE NI ZNALI KAKVOG JE HEROJA SRBIJA DALA: Ovo je Džordž Vujnović, obaveštajac i heroj misije Halijard! KAO IZ ŠPIJUNSKOG ROMANA

Društvo -

Džordž Vujnović bio je američki obaveštajni oficir Kancelarije za strateške službe tokom Drugog svetskog rata i jedini je američki heroj koji je sahranjen u Beogradu.

Poznat je kao organizator Operacije Halijard, najuspešnije spasilačke misije u istoriji, tokom koje je evakuisano više od 500 srušenih savezničkih vazduhoplovaca iz Srbije. Oni su spaseni zahvaljujući hrabrosti srpskog naroda i Jugoslovenske kraljevske vojske, kojom je komandovao Draža Mihailović. Vujnović je rukovodio akcijom iz Barija u Italiji i tokom njenog trajanja nije kročio u Srbiju.

foto: Youtube Printscreen

Vujnovićeva unuka Džulija Vilkinskon došla je ove godine prvi put u Pranjane na obeležavanje 75 godina misije Halijard. S njom su bile i njena majka Ksenija i dve polusestre.

"Dolazak ovde doživljavam veoma emotivno. Deda je mnogo voleo Srbiju. Pričao mi je o misiji Halijard odmalena. Ponosio se njom. Celog života je s divljenjem isticao koliko se srpski narod u njoj žrtvovao", rekla je Džulija za B92.

Iako je, kaže, bio rat i nisu imali dovoljno hrane ni za sebe, davali su je prvo vazduhoplovcima, da bi im pomogli da ojačaju.

"Brinuli su o njima kao da su im najrođeniji i tako rizikovali i svoje i živote svojih porodica jer su Nemci pomoć saveznicima kažnjavali streljanjem", priča unuka Džordža Vujnovića, koji je odlikovan Bronzanom zvezdom za misiju Halijard.

"Deda mi je stalno pričao o tome. Najviše detalja saznala sam kada je javno objavljeno da je on organizovao spasavanje. Pre toga iz političkih i diplomatskih razloga nije bilo dozvoljeno pričati o Operaciji Halijard", kaže unuka organizatora misije, koja je simbol prijateljstva i savezništva Srbije i Amerike.

Sve što je čula od svog dede, zajedno s njegovom životnom pričom, ispričala je u videu u kojem je sama i narator. Autor videa je Bojan Dragićević, animaciju je radio Igor Vujčić, a napravljen je uz saradnju s Ministarstvom kulture i informisanja Vlade Srbije.

(Kurir.rs/b92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track