Biće ispitano da li su bacane knjige iz Dvorske biblioteke

Ministar Bratislav Petković

Biće ispitano da li su bacane knjige iz Dvorske biblioteke

Društvo -
Navodno ih bacali vojnici na odsluženju civilnog vojnog roka

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković izjavio je da će navodi o smanjenju knjižnog fonda Narodne biblioteke Srbije i bacanju nekih knjiga iz Dvorske biblioteke, biti do kraja ispitani.

Petković je novinarima rekao da je za taj slučaj saznao iz novina i da nije upoznat sa detaljima, ali da će o tome zatražiti izveštaj vršioca dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije.

"Moraćemo da ispitamo sve, stvar je vrlo delikatna i još ne mogu da odgovorim kakve ćemo mere preduzeti. Ipak je to ozbiljna stvar u kojoj moramo sve da ispitamo do kraja", kazao je Petković.

On je dodao da navodi o tome da su knjige iz zbirke Dvorske biblioteke bacili vojnici na odsluženju civilnog vojnog roka predstavljaju "poraznu činjenicu", ali da je neophodno da svi detalji tog slučaja budu pažljivo ispitani.

Petković je rekao da će Ministarstvo kulture nadgledati reviziju knjižnog fonda Narodne biblioteke Srbije. Vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić ranije je najavio da će revizija knjižnog fonda početi u septembru i da će trajati više godina.

Pojedini mediji objavili su, pozivajući se na dokumenta iz Narodne biblioteke Srbije, da je raniji upravnik te ustanove Sreten Ugričić 2005. godine doneo odluku o smanjenju broja potrebnih primeraka i publikacija u fondu nacionalne biblioteke, i da su tako nestali i neki primerci iz Dvorske biblioteke.

Prema navodima medija, deo knjiga i periodike Dvorske biblioteke proglašen je za višak i iznet na prodaju u antikvarnicu Narodne biblioteke Srbije, a preostali deo prenet je u magacine i razdeljen po fondovima te ustanove.Posebna komisija izdvojila je 15.000 knjiga za otpis, ponudila ih bibliotekama koje su preuzele oko 1.900, a ostatak je bačen, naveli su mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track