UDRUŽENJE RATNIH DOBROVOLJACA 1912-1918: Otvorena izložba povodom 105 godina od formiranja PRVE SRPSKE DOBROVOLJAČKE DIVIZIJE
Foto: Kurir

UDRUŽENJE RATNIH DOBROVOLJACA 1912-1918: Otvorena izložba povodom 105 godina od formiranja PRVE SRPSKE DOBROVOLJAČKE DIVIZIJE

Društvo -

U RUSKOM CENTRU ZA NAUKU I KULTURU – RUSKOM DOMU danas je svečano otvorena izložba povodom 105 godina od formiranja PRVE SRPSKE DOBROVOLJAČKE DIVIZIJE koju je priredilo Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca.

Ovu jedinicu osnovala je komanda Srpske Vojske u Odesi, činili su je pretežno Srbi, Austrougarski oficiri i vojnici koji su zarobljeni na Ruskom Frontu. Jedinica se borila u sastavu Ruske Vojske, u srpskim uniformama, imala je svoju komandu i na DOBRUDŽANSKOM FRONTU ostavila oko 4 500 poginulih boraca.

Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, Ruski dom
foto: Kurir

Danas su se posetioci izložbe podsetili na hrabre ratnke koji su se sa početkom revolucije 1917. godine uz pomoć Ruske Vojske evakuisali preko Murmanska na Solunski Front, gde su nastavili ratovanje do osobođenja u sastavuvu Srpske Vojske. Izložbu je otvorio pomoćnik ministra u MINISTARSTVU ZA RAD ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA pukovnik u penziji Miodrag Kapor.

Članovi Udruženja zahvalni su G. Kaporu na ogromnoj pomoći i podršci koju pruža Udruženju kao i na zalaganju da se očuva tradicija SRPSKOG VOJNIKA. Profesor doktor Nikola B. Popović iako je duboko u devetoj deceniji života smogao je snage da dođe i da kao renomirani istoričar i najveći stručnjak za pitanja dobrovoljaca i dobrovoljaštva u Prvom svetskom ratu kaže par reči o PRVOJ SRPSKOJ DOBROVOLJAČKOJ DIVIZIJI.

Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, Ruski dom
foto: Kurir

Inače profesor Popović je član AKADEMIJE NAUKA REPUBLIKE SRPSKE i autor je mnogobrojnih radova o dobrovoljcima s obzirom na to da su dobrovoljački korpus činili Srbi sa područja današnje BiH i Slavnije. U ime Udruženja i autora iszložbe istoričara Milana Tlačinca i Milana Mirkovića koji su uradili izložbenu postavku na 20 ROLAP PANOA 200H85 CM sa 120 ekspluzivnih fotografija nastalih u periodu 1916 – 1918 koje su po privi put predstavljene javnosti nakon 100 godina prisutnima se obratio pukovnik u penziji Lazar Kosanović predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918 njihovih potomaka i poštovalaca.

Otvaranju izložbe su prisustvovali: Vojni atašei Ruske Federacije i Belorusije, predstavnici RUSKOG CENTRA ZA NAUKU I KULTURU i BESMRTNOG PUKA, predstavnici UDRUŽENJA POSEBNIH JEDINICA POLICIJE, HEROJSKE 549 MTBR na čelu sa brigadnim generalom Stojanom Konjikovcem, predstavnici CENTRA ZA NACIONALNU POLITIKU – čiji je predsednik Perko Matović vodio program, predstavnici MINISTARSTVA ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE, narodni poslanik u prof. dr Dragoljub Acković, predstavnici medija i posetioci. Nakon RUSKOG DOMA izložbena postavka biće u Oktobru preneta u DOM RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA u Zemunu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track