SJAJNE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Kreće izvoz pilećeg mesa u EU, svinjetina na proleće!
Foto: Foto: Shutterstock

odlično

SJAJNE VESTI ZA POLJOPRIVREDNIKE: Kreće izvoz pilećeg mesa u EU, svinjetina na proleće!

Društvo -

Procedura odobravanja izvoza piletine na tržište Evropske unije kreće za dve nedelje, dok u februaru 2022. stiže kontrola Direktorata za poljoprivredu EU koja će odobriti izvoz svinjetine i to posle 30 godina. Srbija će iskoristiti i šansu da podnese zahtev i za izvoz živog mesa.

Na sastanku sa predstavnicima Direktorata u Briselu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je napomenuo da je Srbija završila posao sa aspekta bezbednosti hrane i da je sada vreme da EU otvori svoje granice za uvoz srpske robe.

- Poslednji put kada je Srbija bila pristuna na evropskom tržistu hrane sa pilećim i svinjskim mesom i prerađevinama bilo je još u doba SFRJ. U međuvremenu izvoz se sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru - kazao je ministar.

Nedimović naglašava da je najvažnije da naši poljoprivrednici povedu računa u procesu tova zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti. Takođe je razgovarao i o realizaciji programa IPARD II i IPARD III koji će biti aktuelan u narednih sedam godina. Tim programom EU bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapacitata i ruralnog turizma u zemljma u procesu pristrupanja.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track