00:53

VELIKIH 14 MOLITVI NA GROBU SVETE NIKOLINE: U manastiru Nimnik spas traže NEŽENJE, BOLESNI, ali najviše RODITELJI koji prenoće

ČUDO

VELIKIH 14 MOLITVI NA GROBU SVETE NIKOLINE: U manastiru Nimnik spas traže NEŽENJE, BOLESNI, ali najviše RODITELJI koji tu PRENOĆE

Društvo -

Srbija poseduje veliku istoriju, bogata je prirodnim lepotama, ali i svetinjama i spomenicima kulture i istorije. Jedno takvo svetilište manastir Nimnik, nalazi se na opštini Velikog Gradišta u prirodi guste šume. Datira iz 16. veka, a nekada se na istom mestu nalazila prva škola u okolini opštine.

Iguman manastira otac Jelisej kaže da je posećenost manastira velika.

"Najčešće dolaze roditelji koji tu i prenoće, moleći se za potomstvo, da dobiju i oni dečicu. Svakodnevno, u manastiru se obavljaju bogosluženja, na grobu Svete Nikoline mi čitamo velikih 14 molitvi, koje se stoje od toga da su za zdravlje, porod, za momke i devojke, ženidbu i udaju, za isceljenje od teških bolesti, a i za isceljenje sve naše dece koje boluju od teških bolesti.", naveo je otac Jelisej.

otac Jelisej
foto: Kurir Televizija

Nimnik je ime dobio po legendi o devojčici Nikolini, inače vlaške nacionalnosti, koja je na pitanje Turaka gde je manastir, na vlaškom jeziku odgovorila "nušću nimik", što u prevodu znači "ne znam ništa". Kako legenda kaže nju su zbog toga Turci pogubili. Nesretni roditelji devojčicu su sahranili u porti manastira i oko njene glave zasvetleo je plavičasti oreol. Na grobu je podignuta kapela koja inače danas predstavlja svetinju u kojoj se mnogi vernici mole za spasenje, verujući da poseduje lekovita i isceliteljska svojstva.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track