VUČIĆ OTVORIO SRPSKI PAVILJON NA SVETSKOJ IZLOŽBI U DUBAIJU: Srbija se ističe kao regionalni, pa čak i svetski lider u inovacijam
Foto: Srpski paviljon Dubai Expo

ZA PONOS

VUČIĆ OTVORIO SRPSKI PAVILJON NA SVETSKOJ IZLOŽBI U DUBAIJU: Srbija se ističe kao regionalni, pa čak i svetski lider u inovacijam

Društvo -

- Kao rezultat napora, u brojnim izveštajima i analizama koje su sačinile relevantne institucije širom sveta, Srbija se ističe kao regionalni, pa čak i svetski lider u inovacijama i u pokretanju digitalnih rešenja i koncepata. Verujemo da su inovacije i kreativnost kroz saradnju među narodima jedini način da se prevaziđu sadašnji i budući izazovi sa kojima se svi suočavamo, poput ekološke i ekonomske krize, globalne pandemije, pa čak i političkih tenzija - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, otvarajući paviljon Srbije na svetskoj izložbi "Expo Dubai 2020" u Dubaiju, pred visokim zvaničnicima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije. Vučić se, na početku govora, pozvao na "svog dalekovidog prijatelja Šeika Muhameda, koji je rekao: ''Moramo da obezbedimo uslove da nova generacija bude opremljena znanjem i naučnim obrazovanjem kako bi mogla da predstavlja našu komparativnu prednost u očima celog sveta. Naš jedini izbor je kvalitet."

- Velika je privilegija za moju državu, i za mene lično, što nam je ukazana čast da vam se baš sad predstavimo u najlepšem svetlu, ovde na svetskoj izložbi EXPO 2020, i da pokažemo da u duhu Šeika Muhameda i Srbija želi da njena buduća pokolenja budu ''naša komparativna prednost u očima sveta'' - kazao je Vučić i dodao da dve države vezuje iskreno, strateško prijateljstvo, i za jednu od osnovnih smernica svoje spoljne politike smatra razvoj odnosa Srbije i Emirata.

Predsednik Srbije je rekao da je izuzetno ponosan što se arhitektonski mega-projekat ''Beograd na vodi'', koji je postao simbol našeg glavnog grada, realizuje u partnerstvu sa UAE.

1 / 9 Foto: Srpski paviljon Dubai Expo

- Događaji poput ovog predstavljaju odličnu priliku za unapredenje ekonomske saradnje na globalnom i regionalnom nivou i, uz rizik da konstatujem očigledno, moram da primetim da ekonomsko blagostanje prethodi svakom razvoju. Vođena tom logikom i zahvaljujući sveobuhvatnim društveno-ekonomskim merama i strategijama, Srbija je postala najbrže rastuća privreda u regionu koju odlikuje ubrzan priliv stranih investicija i povećanje obima trgovinske razmene. Čak i u okruženju pogođenim kovidom 19, sačuvali smo ekonomsku stabilnost i nastavili strukturne reforme - kazao je Vučić i dodao da je Srbija 2020. imala jednu od najstabilnijih ekonomija u Evropi, da će privredni rast do kraja tekuće godine iznositi sedam odsto, dok će na osnovu procene MMF rast BDP biti šest odsto, kao i da je naša zemlja u 2020. uspela da privuče 62% od ukupnog obima stranih investicija u čitavom regionu.

On je rekao da smo u velikoj meri uspeli da uz pomoć virtuelne realnosti, prikažemo svetu šta su čovečanstvu ostavili naši najveći umovi poput - Nikole Tesle i Milutina Milankovića, a korišćenjem modernih tehnologija i virtuelne realnosti dočarali smo život čoveka iz Lepenskog vira, koji je živeo pre 10.000 godina, i imao svoje naseobine, poljoprivredu, verovanja i - kulturu.

- "Srbija stvara ideje - inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost", je naš slogan koji jasno govori o planovima koje imamo na EXPO - istakao je Vučić i dodao da izuzetno povoljna poreska politika Srbiju svrstava na sam vrh poželjnih destinacija za ulaganj, pre svega u IT start-up segmentu.

Svetska izložba Expo Dubai 2020, prva organizovana u arapskom svetu, na području Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije, nastavak je niza od daleke 1851, kada je sve počelo u Londonu. Iako ju je pandemija "Expo Dubai 2020" odložila za ovu godinu, u spektakularnom događaju koji se proteže od 1. oktobra pa do 31. marta, pod temom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti", okuplja predstavnike više od 190 zemalja. A tu, s paviljonom na istaknuton mestu, u srcu okruga mobilnosti (Mobility District), je i Srbija, čiji je paviljon svojevrsna vremenska kapsula. Ona kreće od neolitske Vinčanske kulture, koja je pre više od 7.000 godina pogurala čovečanstvo napred i vodi nas do inovacija današnje Srbije, koja se ponosi modernim idejama i ljudima koji ih stvaraju i pretočavaju u dela, čime uveliko menjaju i Srbiju i svet nabolje.

Dubai, Tatjana Matić
foto: Kurir/J.Spasić

TATJANA MATIĆ

NOVA ŠANSA ZA RAZVOJ SRBIJE

- Predstavljanjem na ovoj izložbi želimo da otvorimo nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice i prezentujemo našu zemlju kao stabilnu investicionu destinaciju koja je pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića postala prepoznatljiva kao najbrže rastuća ekonomija Zapadnog Balkana, prva po direktnim stranim investicijama u Evropi, među prvima po razvoju IT sektora u svetu i lider u regionu kada govorimo o digitalizaciji. Postali smo zemlja sa najstabilnijom fiskalnom politikom u poslednjih nekoliko decenija, koja zahvaljujući viziji predsednika Republike i velikim snovima koji su postali stvarnost, donosi Srbiji nezapamćenu ekspanziju infrastrukturnih, tehnoloških projekata i investicija koje ne samo da menjaju imidž Srbije u svetu, nego menjaju svest naših građana o vrednostima i potencijalima svoje zemlje - izjavila je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka nastupa Srbije na „EKSPO 2020 Dubai".

(Kurir.rs/J.S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track