Najnovije vesti

DR LAĐEVIĆ: Vakcinisani prelaze ulicu na zeleno, nevakcinisani pretrčavaju na crveno! Prevencija je bolja nego lečenje
Foto: Printscreen/RTS

Rukovodilac Centra za anesteziologiju i reanimatologiju UKCS

DR LAĐEVIĆ: Vakcinisani prelaze ulicu na zeleno, nevakcinisani pretrčavaju na crveno! Prevencija je bolja nego lečenje

Društvo

Rukovodilac Centra za anesteziologiju i reanimatologiju UKCS prof. dr Nebojša Lađević rekao je da su Infektivna klinika i kovid bolnica u Batajnici izuzetno opterećene i da se može reći da se traži mesto više.

"Kapaciteti su popunjeni i uglavnom koliko se otpusti pacijenata iz ovih bolnica kući, toliko se novih pacijenata svakog dana primi", istakao je Lađević.

Dodao je da u ovom talasu epidemije ima sve više pacijenata koji zahtevaju mehaničku potporu i da će danas biti održan sastanak kako bi se otvorilo šesto odeljenje intenzivne nege u Batajnici sa novih 20 kreveta, čime će se broj kreveta na intenzivnoj nezi povećati na 120.

"Moram reći da po odeljenjima, poluintenzivnim negama imamo veliki broj pacijenata koji dišu uz pomoć neinvazivne ventilacije, tako da se taj broj penje na sigurno 180 pacijenata", kazao je Lađević.

Istakao je da u kovid bolnici u Batajnici i na Infektivnoj klinici gotovo svi pacijenti dišu uz pomoć potpore kiseonika, ali da se razlikuju stepeni potpore.

"Potrebno obratiti pažnju na revakcinu"

Lađević je naveo da se pokazalo da nema pravila i da svi mogu da obole, ali da je najveći broj pacijenata koji su vitalno ugroženi i imaju tešku kliničku nevakcinisani.

"Imamo tu i pacijente koji su davno vakcinisani, gde imamo jedan proboj imuniteta, te je potrebno obratiti pažnju na revakcinu, na ponovno postizanje nivoa antitela i svakako da ima izuzetno mali broj pacijenata koji su vakcinisani redovnim putem, ali iz bilo kog razloga, bilo zato što su primali neku drugu terapiju, zato što im je imuni sistem takav da nisu odgovorili na vakcinaciju, ali se oni ne nalaze u jedinicama intenzivnog lečenja, nisu na respiratorima, već se jednostavno nalaze pod nekim blažim nadzorom", kazao je Lađević.

Specijalna bolnica Sveti Sava, kovid, covid
foto: Ana Paunković

Govoreći o simptomima, Lađević je kazao da se ne razlikuju u odnosu na prethodne talase, ali i da ima više pacijenata sa težom kliničkom slikom.

"Možemo vrlo lako pretpostaviti da imamo koronu, ukoliko dođe do gubitka mirisa. Ima i nekih drugih simptoma, stomačnih simptoma, dijareja kao početak samog kovida, ali svakako da su temperatura, kašalj, malaksalost prvi simptomi na koje treba obratiti pažnju", istakao je Lađević.

Napomenuo je da je prevencija mnogo bolja nego lečenje i da je značajnije da se pridržavamo epidemijskih mera, da se vakcinišemo, a ukoliko smo zaraženi, da je najbitnije da se na vreme javimo.

"Ne treba izgubiti tih prvih pet, šest, sedam dana lečeći se samostalno, pa se onda javiti u bolnicu. Tu je gubitak vremena veoma značajan", kazao je Lađević.

Istakao je da motivacija ljudima koji ne veruju u korona virus može da bude to što lekari, profesori Medicinskog fakulteta, koji učestvuju u lečenju poručuju da je veoma različita klinička slika između onih koji su vakcinisani i onih koji nisu vakcinisani.

"Šansa da vi dođete u veoma kritično stanje, da završite na respiratoru, ukoliko ste vakcinisani, jeste mala. Možda plastično da predstavimo, to vam je razlika kao da vakcinisani prelazi ulicu na pešačkom, na zeleno svetlo, a nevakcinisani pretrčava na crveno u punom saobraćaju. Tolika vam je razlika u šansi da završite sa teškom kliničkom slikom", poručio je Lađević.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track