00:44

Počela primena režima sa nalepnicama na Jarinju

Na Jarinju od subote su jedinice KFOR

KURIR NA JARINJU: Počela normalizacija stanja i primena stiker sistema KURIR TV

Politika -

Na administrativnom prelazu Jarinje tačno u 8 sati, kao što je pre četiri dana u Briselu i dogovoreno, počela je primena stiker sistema, odnosno normalizacija stanja na ovom administrativnom prelazu.

Jarinje
foto: Z.Š.

Oko 10.15 na Jarinju su ogromne gužve. Kolona iz pravca centralne Srbije ka KiM duga je više od 500 metara, a na prelaz se čeka oko sat i po. Iz pravca KiM ka centralnoj Srbiji čeka se nepunih sat vremena.

Jarinje, gužva
foto: Z.Š.

Sam proces je jednostavan, vozači najpre prođu kontrolu ličnih dokumenata, zatim izađu iz vozila od kosovskih policajaca na jednoj, odnosno od policijaca iz centralne Srbije na drugoj strani, dobiju četiri nalepnice, dve za prednju a dve za zadnju tablicu. Vozači koji sa RKS tabolicama ulaze sa KiM u centralnu Srbiju, na tablicama prelepe oznaku RKS i grb takozvanog Kosova a zatim nastavljaju dalje.

Jarinje
foto: Z.Š.

Isti proces je i na drugoj strani, gde se nalepnicama prelepljuje oznaka SRB i grb Srbije. Na administrativnom prelazu Jarinje posle primene ovog sistema povremeno se stvaraju gužve.

Jarinje
foto: Z.Š.

Inače, ovo je drugi deo sporazuma koji je u četvrtak postignut u Briselu između pregovaračkih timova Beograda i Prištine. Prvi deo dogovora sproveden je u subotu, kada su se sa Jarinja povukle specijalne jedinice ROSU i kada su Jarinje napustili Srbi koji su protestovali punih 13 dana.

Na Jarinju od subote su jedinice KFOR-a, koje će prema sporazumu u narednih 15 dana obavljati pojačanu kontrolu ovog područja.

(Kurir.rs/Z.Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track