POVODOM SMRTI OSUĐENIKA REAGOVAO ZAŠTITNIK GRAĐANA: Pokrenut postupak kontrole rada Okružnog zatvora u Prokuplju!
Foto: prinscreen/uiks.mpravde.gov.rs

zatražio konkretne informacije

POVODOM SMRTI OSUĐENIKA REAGOVAO ZAŠTITNIK GRAĐANA: Pokrenut postupak kontrole rada Okružnog zatvora u Prokuplju!

Društvo -

BEOGRAD - Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija da je jedan osuđenik usled lošeg zdravstvenog stanja i zbog toga što mu nije pružena lekarska pomoć preminuo u Okružnom zatvoru u Prokuplju, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada tog zavoda, saopšteno je danas.

U saopštenju Zaštitnik građana navodi da je Okružnom zatvoru u Prokuplju uputio zahtev "da mu u roku od 15 dana dostavi informacije kada je preminuli osudjenik zaražen korona virusom, koje aktivnosti su preduzete da mu se pruži blagovremena i adekvatna zdravstvena zaštita, kao i na koji način je kontrolisano njegovo zdravstveno stanje".

"Od uprave Okružnog zatvora u Prokuplju Zaštitnik građana je zatražio konkretne informacije o tome koliko puta je preminulog osuđenika pregledao lekar od trenutka saznanja da je pozitivan na kovid-19, da li je osuđenik vođen u zdravstvenu ustanovu van zatvora, kojim danima je lekar prisutan u zatvoru, te da li je tokom vikenda (2. i 3. oktobra) bio obavešten da je osuđeniku bila potrebna lekarska pomoć i ukoliko jeste kako je postupano tim povodom", navodi se u saopštenju.

U vezi sa tim zatraženo je i da se Zaštitniku građana dostavi i celokupna medicinska dokumentacija koja se odnosi na način pružanja zdravstvene zaštite osuđeniku od trenutka saznanja da je pozitivan na kovid-19.

"Osim toga, Zaštitnik građana je od zatvora u Prokuplju zatražio i obaveštenje o tome da li u zatvoru ima i drugih osuđenika koji su zaraženi korona virusom, u čemu se sastoji zdravstvena zaštita koja im se pruža, kao i na koji način se sprovode preventivne mere u cilju zaštite od širenja korona virusa", navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track