Mudra politika garancija za energetsku sigurnost
Foto: Promo

Predstavnici ruske kompanije „Silovije mašini“ posetili TENT A

Mudra politika garancija za energetsku sigurnost

Društvo -

Uspešno urađeni zajednički projekti „Elektroprivrede Srbije“ i ruske kompanije „Silovije mašini“, kao što je već urađena revitalizacija pet od šest agregata hidroelektrane „Đerdap 1“ temelj su za saradnju u budućnosti. To su bile glavne teme razgovora Aleksandra Konjuhova, generalnog direktora „Silovije mašini“ i Milorada Grčića, v. d. direktora EPS-a. Uoči zasedanja međudržavnog komiteta za saradnju dve države, predstavnici ruske kompanije obišli su TENT A, najveću fabrku struje na Balkanu.

- Pozdravlјam vas u ime Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije, koji je najzaslužniji što EPS ide krupnim koracima napred u obnovi i izgradnji svojih kapaciteta. Zahvalјujući mudroj politici predsednika Vučića Srbija danas nije pogođena energetskom krizom kao ostatak Evrope. Srbija je danas energetski nezavisna i bezbedna zemlјa koja brine o energetskim resursima i stabilnosti proizvodnje i snabdevanja električnom energijom – rekao je Grćić. - Vizionarska politika i svesrdna podrška predsednika Srbije pomogli su nam i da obnovimo pet od šest agregata u našoj najvećoj hidroelektrani „Đerdap 1“. Danas je „Đerdap 1“ elektrana kojoj je povećana snaga i produžen radni vek za 30 godina, a nakon završetka i šeste faze revitalizacije snaga će biti povećana sa nekadašnjih 180 na 205 megavata.

Silovie mašini
foto: Promo

Prvi čovek EPS-a je istakao da su odlična hidrologija i modernizovani agregati omogućili da u prvih šest meseci ove godine hidroelektrane proizvedu 7,2 milijarde kilovat-sati što je čak za 53 odsto više nego u 2020. godini. Do početka septembra samo HE „Đerdap 1“ premašila je plan proizvodnje za 555 miliona kilovat-sati.

- Za EPS nema stajanja i odmora. Planiramo i veliki posao obnove svih 10 agregata druge dunavske hidroelektrane „Đerdap 2“ kojim ćemo dobiti oko 50 novih megavata snage za proizvodnju zelene energije. Ulaganja u postojeće proizvodne kapacitete EPS-a jedan su od načina da EPS i u budućnosti ostane najvažnija energetska karika Srbije - naglasio je Grčić. - EPS je najveći investitor u oblasti zaštite životne sredine i baš ovde u TENT A gradimo postrojenje za odsumporavanje i gradnja napreduje dobrim tempom. Gradilišta su na skoro svim lokacijama gde EPS ima kapacitete.

Aleksandar Konjuhov, generalni direktor „Silovije mašini“, istakao je da je ova kompanija spremna da učestvuje u projektima modernizacije postrojenja EPS-a, kao i da se bavi proizvodnjom gasnih turbina snage od 65 so 170 MW.

-Tehnološka i ekološka modernizacija proizvodnih kapaciteta je od krucijalnog značaja za dalji razvoj energetike, a u Rusiji se mnogo radi na izgradnji hidroelektrana i nuklearki, kao mnogo čistijih izvora energije – rekao je Konjuhov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track