Najnovije vesti

PREMIJERKA BRNABIĆ: Suficit od izvoza IKT uskluga iz Srbije veći od milijardu evra
Foto: Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

a otvaranju konferencije Women in Tech

PREMIJERKA BRNABIĆ: Suficit od izvoza IKT uskluga iz Srbije veći od milijardu evra

Društvo
13:36h

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija ove godine ostvariti više od milijardu evra suficita od izvoza usluga u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), što je veći suficit od bilo koje druge industrije, napominjući da je u toj oblasti Srbija već postigla rodnu ravnoporavnost.

Brnabić je, na otvaranju konferencije "Women in Tech" poručila da se došlo do toga da je IKT najjača industrija u Srbiji, objavila je Vlada.

Dodala je da je Srbija u toj oblasti na početku i da je stvorena osnova za dalji rast.

Ana Brnabić
foto: Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

"Suficit u IKT industriji ove godine biće preko milijardu evra, u prehrambenoj industriji za prvih sedam meseci 388 miliona evra, auto-industriji 414 miliona evra, a u poljoprivredi 430 miliona evra. IKT je zaista nosilac razvoja, ekonomskog rasta i dodate vrednosti koja se ovde stvara", naglasila je Brnabić.

Prema njenim rečima, prosečna zarada u ovoj oblasti tri puta je veća od prosečne plate u Srbiji i iznosi 175.000 dinara.

Premijerka je navela i da u Kancelariji za IT i eUpravu radi 65 odsto žena, da 64 odsto pobedničkih timova na takmičenjima iz informatike u osnovnim školama čine devojčice, kao i da je Srbija već ostvarila cilj rodne ravnopravnosti u oblasti digitalnih tehnologija.

Brnabić je istakla i da Vlada pomaže razvoj IKT sektora, kako bi mladi, obrazovani i pametni ljudi mogli da ostanu u svojoj zemlji i da tu osnuju porodice i grade karijere, da oni koji su otišli mogu da se vrate, kao i da stranci koji žele da ovde dodju imaju priliku da pronadju posao.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track