SVEŠTENICI OKADILI ZGRADU DRŽAVNOG PREDUZEĆA: Ovde se sudilo Draži, a evo kako je izgledao obred osveštavanja prostora! (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva, Printscreen

neuobičajena inicijativa

SVEŠTENICI OKADILI ZGRADU DRŽAVNOG PREDUZEĆA: Ovde se sudilo Draži, a evo kako je izgledao obred osveštavanja prostora! (FOTO)

Društvo -

Trojica sveštenika juče su u Direkciji za vodne puteve u Beogradu, na poziv Ivana Đokovića, vd direktora ovog preduzeća, osveštali sve prostorije ove zgrade u kojoj su posle Drugog svetskog rata podizane optužnice protiv mnogih neprijatelja tadašnjeg režima, pa tako i protiv čuvenog Dragoslava Draže Mihailovića.

Iako su kandilo i sveta vodica neuobičajeni prizori u državnom preduzeću, Đoković se, kako je Kurir pisao, na ovaj korak odlučio jer se u zgradi Direkcije do 1962. nalazilo Savezno državno tužilaštvo, pa su radni prostor, u kojem su zaposleni boravili, pratile "različite kontroverze i duhovne turbulencije". Tim povodom juče su u prostorije Direkcije bili pozvani protojerej Branko Topalović iz Saborne crkve, protojerej Branislav Jelić iz crkve Aleksandar Nevski i jerej Jovan Petrović iz Voždovačke crkve, koji su očistili i blagoslovili ovaj prostor.

Otac Jovan Petrović, direktor Ivan Đoković i otac Branislav Jelić
Otac Jovan Petrović, direktor Ivan Đoković i otac Branislav Jelićfoto: Privatna Arhiva

- Mi nismo isterivali Dražin duh, već smo hteli da pomirimo duhove prošlosti. Ova zgrada nikada nije osveštana, a u njoj se svašta dešavalo. Narodni običaj je da, kada čovek renovira stan ili se useli u novi, pozove sveštenika, pa sam se nosio mišlju da i mi to isto uradimo. Sve je bilo jako lepo, svečano i dostojanstveno - priča za Kurir Đoković.

Otac Jovan Petrović
Otac Jovan Petrovićfoto: Privatna Arhiva

Obred je, kako kaže, služen u konferencijskoj sali. Osveštana je vodica, čitane su molitve, a osveštana je ponovo i ikona Svetog Nikole, koju su pronašli u zgradi:

Podrumske prostorije u kojima je navodno bio i Draža
Podrumske prostorije u kojima je navodno bio i Dražafoto: Privatna Arhiva

- Sveštenici su posle sa kandilom i vodicom prošli kroz sve prostorije u zgradi. U nekim prostorijama su uljem pomazali zid praveći krsteve. Krstić su pomazali i u prostorije gde je bila kancelarija Miloša Minića (glavnog tužioca u procesu protiv Mihailovića) i u podrumskim prostorijama u kojima je, prema urbanim legendama, jedno vreme boravio i Draža.

Podrumske prostorije u kojima je navodno bio i Draža
Podrumske prostorije u kojima je navodno bio i Dražafoto: Privatna Arhiva

Na pitanje da li su duhovi u zgradi sada smireni, a atmosfera bolja, Đoković odgovara:

- Primetio sam da su svi zaposleni bili ispunjeni, dobrog raspoloženja i sa osmehom. Nadam se da će tu energiju preneti i u svoj radni proces.

Ikona Svetog Nikole koja je pronađena u zgradi
Ikona Svetog Nikole koja je pronađena u zgradifoto: Privatna Arhiva

Otac Jovan Petrović iz Voždovačke crkve, objašnjava za Kurir da je obred vršen na isti način na koji se vrši i osveštavanje porodičnog doma. Pripremilo se brašno, ulje, sveće, bosiljak. Sveštenici su očitali molitvu i pročitali imena zaposlenih za zdravlje:

- Ovo je bio jedan molitveni čin u duhu pomirenja, nade i budućnosti. Zaposleni su sve sa oduševljenjem prihvatili, vladala je dobra energija i dobar duh - kaže on.

Funkcioner SPS

Protiv sam revizije istorije

Draža Mihajlović, Draža Mihailović
foto: Printscreen

Ivan Đoković, vd direktora Direkcije za vodne puteve, čija je ovo inicijativa i bila, inače je, zanimljivo, socijalista i protivi se rehabilitaciji Draže Mihailovića i reviziji istorije.

- Svakako delim stavove svoje partije u pogledu partizana kao jedinog antifašističkog pokreta i protivan sam reviziji istorije, ali ova inicijativa imala je za cilj neko sveopšte pomirenje i smiraj svih duhova - kaže Đoković.

Kurir.rs/Ružica Kantar

Bonus video:

01:49

KAD SE SPOJE ASTROLOGIJA I RELIGIJA! Osveštana državna zgrada gde se sudilo Draži, astronumerolog proverio ENERGIJU nakon molitve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track