RODITELJI, VAŽNO! NOVA PRAVILA ZA PLAĆANJE VRTIĆA: Da biste platili UPOLA CENE, morate doneti jedan dokaz
Foto: Shutterstock

izmenjen pravilnik

RODITELJI, VAŽNO! NOVA PRAVILA ZA PLAĆANJE VRTIĆA: Da biste platili UPOLA CENE, morate doneti jedan dokaz

Društvo -

Na snagu je stupio Pravilnik, na osnovu kojeg će roditelji ubuduće malo drugačije da plaćaju boravak dece u vrtićima, a sve na osnovu toga da li je i zbog čega dete izostajalo, kao i da li je njegov izostanak opravdan kako treba. Tako ubuduće u slučaju bolesti deteta, izostanka tokom godišnjeg odmora, ili u slučaju izolacije zbog korona virusa, vrtić će koštati upola cene.

Radi se o Pravilniku o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, koje je doneo ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Roditeljima, čija deca pogađaju predškolske ustanove, predočene su novine.

Tako se puna cena od nešto više od 5.000 dinara ne plaća u slučaju odsustva deteta zbog bolesti, ali samo ako se dostavi potvrda izabranog lekara, odnosno pedijatra. U tom slučaju plaća se 50 odsto od cene.

Upola cene plaća se i tokom odsustva za vreme godišnjeg odmora.

- U slučaju odsustva deteta u vreme korišćenja godišnjeg odmora roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika deteta, a na osnovu uvida u rešenje o korišćenju godišnjeg odmora za roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika plaća se 50 odsto - navodi se u obaveštenju za roditelje.

Ovu cenu roditelji mogu da ostvare i u slučaju odsustva deteta zbog iskazane potrebe porodice da ono ne pohađa vrtić u trajanju ne dužem od 10 radnih dana u toku godine.

vrtić, deca, obdanište
foto: Shutterstock

Izuzeci tokom korone

S obzirom na to da je u toku epidemija korona virusa, upola cene se plaća i ako je dete odsutno zbog karantina odnosno samoizolacije ili ako dete ne ide u kolektiv sve do prestanka epidemioloških mera.

- Definisano je i da u slučaju epidemija kada nadležni organ naloži mere koje iziskuju organizaciju neposrednog vaspitno-obrazovnog rada u ograničenim kapacitetima, kao i mere povlačenja deteta iz kolektiva (samoizolacija) zbog procene rizika od širenja zaraze za dane odsustva deteta usluga se ne naplaćuje. 50 odsto od utvrđene mesečne cene plaća se kada se roditelj sam opredeli da dete ne dolazi u kolektiv sve do prestanka važenja preporučenih epidemioloških mera - navodi se u saopštenju roditeljima i dodaje kako pravdaju izostanke dece:

- Potrebno je da navedene dokaze u slučaju odsustva deteta dostavite vaspitaču grupe najkasnije do poslednjeg dana u mesecu, a radi pravovremenog ispravnog obračuna.

Kako je rečeno u nadležnom ministarstvu, predviđena rešenja treba da doprinesu racionalnom i celishodnom obezbeđivanju neophodnih materijalnih uslova za ostvarivanje delatnosti predškolskih ustanova, u skladu sa zakonom.

Najvažnija novina je da roditelji ubuduće moraju vaspitačici doneti rešenje o godišnjem odmoru, kako bi im se umanjio račun za vrtić. Do sada je sve bilo "na reč".

Novina je što će, u toku godine, mame i tate moći lično da opravdaju 10 dana i da plate polovinu pune cene. Kao i do sada, uz lekarsko uverenje, računi će i dalje biti umanjeni.

Mame i tate, koje imaju "baka servis" ili nekog drugog da čuva decu, upisom u vrtić samo čuvaju mesto, a dovedu ih tek ponekad u obdanište. Tako, mališani koji su upisani, a ne idu u vrtić, samo zauzimaju mesto nekom mališanu koga zaista nema ko da čuva, ali nije primljen u obdanište. Ako bi deca koja idu u vrtić samo "na papiru", ustupila mesto vršnjacima koji su ostali "ispod crte", liste čekanja bi bile potpuno ukinute.

Statističari su izračunali i da vrtić redovno pohađa tek nešto više od polovine upisanih mališana, odnosno oko 59,6 odsto njih. Ta brojka se tokom leta smanjuje, pa je u junu u beogradskim vrtićima boravilo tek svako drugo dete. Zabeležena je prosečna prisutnost od samo 57,54 odsto. Aktuelna epidemija kovida 19 dodatno je smanjila broj prisutne dece u predškolskim ustanovama.

Pravilnikom je predviđeno da se, u slučaju zatvaranja obdaništa zbog više sile, ratnog i vanrednog stanja, za dane odsustva deteta usluga ne naplaćuje. Roditelji su oslobođeni računa za vrtić i kada se ustanova renovira, a detetu nije obezbeđen boravak u drugom objektu, kao i kada se zbog epidemije radi u ograničenom kapacitetu ili je dete u samoizolaciji.

Inače, zbog korona virusa deca iz vrtića se šalju u kućni karantin od 14 dana ukoliko su bila u kontaktu sa detetom kojem je potvrđen kovid 19. Neretko se dešava da se zbog toga, otpuste cele vrtićke grupe.

Kako je ranije objašnjeno u Gradskom zavodu za javno zdravlje mera karantina sprovodi u skladu sa „Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“, član 31 i 31a i sa Stručno-metodološkim uputstvom za kontrolu unošenja i sprečavanje širenja novog korona virusa SARS-CoV-2 u Srbiji Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

- Grupa dece iz kontakta sa obolelim detetom ide u karantin 14 dana od poslednjeg kontakta sa obolelim detetom, a dete koje je preležalo kovid u prethodna tri meseca može da ide u kolektiv - objašnjavaju za Telegraf.rs u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Dodaju da se u tom slučaju ostali ukućani ne stavljaju u karantin.

- Ukoliko dete nema ko da čuva, jedan od roditelja ima pravo na bolovanje - dodaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Roditelji čija deca treba da budu u karantinu dobijaju rešenja od sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, a u njima se navodi da je roditelj dužan svakodnevno u periodu trajanja naložene mere da se javlja nadležnom zavodu, institutu za javno zdravlje, prema mestu boravka, radi praćenja zdravstvenog stanje.

Kako je prošle nedelje izjavio sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Beograda Slavko Gak, u poslednjoj nedelji septembra kovid 19 potvrđen je 78 dece u beogradskim vrtićima.

Tokom septembra, dolaznost dece je u proseku bila 48,7 odsto, tačnije u više od 300 beogradskih vrtića bilo je prisutno 28.220 dece.

- To znači da je manje od polovine dece dolazilo redovno, što je i očekivano u vreme epidemije - naveo je Gak, dodajući da je u normalnim okolnostima prosečna dolaznost u septembru oko 60 odsto.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track