Najnovije vesti

NATPIS "ZABRANJENO PARKIRANJE" NA KAPIJI ILI GARAŽI NE ZNAČI NIŠTA! Evo kada je oznaka ispravna i gde treba da stoji
Foto: RTS Printscreen

Prof. dr Milan Vujanić, stručnjak za bezbednost saobraćaja

NATPIS "ZABRANJENO PARKIRANJE" NA KAPIJI ILI GARAŽI NE ZNAČI NIŠTA! Evo kada je oznaka ispravna i gde treba da stoji

Društvo

Skoro u svakoj ulici vidimo bar jedan natpis "zabranjeno parkiranje" okačen na kapiji, na ulazu u garažu, ispisan na tabli flomasterom, sprejom, farbom... Ali takvi natpisi nemaju nikakvu težinu ni zakonsko značenje!

Da bi oznaka zaista u pravnom smislu podrazumevala zabranu parkiranja, onaj ko želi da je ima, kako bi zaštitio neki svoj ulaz od bahatog parkiranja, mora da dobije dozvolu od Sekretarijata za saobraćaj, a onda zaposleni u JKP "Beograd put" (ako govorimo o prestonici) izlaze na teren i postavljaju oznaku. Samo ukoliko je ona montirana na stubu za saobraćajni znak, ona je i zakonski ispravna, kaže za Kurir prof. dr Milan Vujanić, stručnjak za bezbednost saobraćaja.

dr Milan Vujanić
foto: Kurir televizija

- Građanin Sekretarijatu za saobraćaj podnosi zahtev uz obrazloženje zbog čega to čini i na osnovu koga će se odlučiti da li će zahtev biti prihvaćen. Dozvola Sekretarijata omogućava da to mesto postaje samo vaše za parkiranje, ali je ujedno i zabrana drugima da vam blokiraju ulaz u dvorište ili garažu - objasnio je Vujanić:

- Uz tu dozvolu Sekretarijata i adekvatno postavljenu oznaku, građanin ima pravo da, ukoliko se neko parkira na njegovo mesto ili ga blokira, pozove "Parking servis", koji će odmah reagovati i skloniti automobil, a taj vozač koji se parkirao će platiti kaznu za nepropisno parkiranje.

Na sajtu Sekretarijata za saobraćaj Beograd navedeno je da se "zahtevi građana koji se odnose na tehničko regulisanje saobraćaja (postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije kojom se zabranjuje zaustavljanje i parkiranje vozila, saobraćajnih stubića, regulisanje parkiranja, obeležavanje kolskih ulaza i sl.) podnose na šalter pisarnice Sekretarijata za saobraćaj uz donošenje potvrde o uplaćenoj administrativnoj taksi, koja iznosi 320 dinara.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track