03:15

OVAKO TRGOVCI DECE VRBUJU: Komunikacija kreće gradacijski, pa ih onda na JEZIV način ucenjuju i prete! DEVOJČICE IM CILJNA GRUPA

RODITELJI OPREZ!

OVAKO TRGOVCI DECE VRBUJU: Komunikacija kreće gradacijski, pa ih onda na JEZIV način ucenjuju i prete! DEVOJČICE IM CILJNA GRUPA

Društvo -

U Srbiji je tokom prošle godine zvanično identifikovano 59 žrtava trgovine ljudima, a od tog broja 24 žrtve su bila deca - 16 devojčica i osam dečaka. Među seksualno eksploatisanim osobama 50 odsto činile su devojčice, koje su u trenutku vrbovanja imale između 12 i 15 godina, a ove godine do kraja septembra zvanično su identifikovane 34 žrtve trgovine ljudima, a među njima je i 10 devojčica. Stručnjaci koji se bave ovom temom upozoravaju da je broj žrtava daleko veći, jer su u statistici navedene samo one koje su otkrivene i identifikovane. Mitar Đurašković iz MUP Srbije, Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima otkrio je u Pulsu Srbije na Kurir televizije govorio je o ovim crnim brojkama.

Mitar Đurašković
foto: Kurir televizija

- Ove brojke su zvanični podaci, juče su objavljeni. Mi iz MUP možemo da potvrimo da je nažalost najveći broj slučajeva trgovine ljudima vezan za seksualnu eksploataciju. Ove godine, od 16 krivičnih prijava 9 je bilo vezano za seksualnu eksploataciju. Nažalost, ovo što ste i vi rekli, najveće žrtve su osobe ženskog pola i to maloletne - rekao je Đurašković.

Podatak koji najviše zabrinjava jeste da među seksualno eksploatisanim osobama 50 odsto činile su devojčice.

Mitar Đurašković
foto: Kurir televizija

- Godišnje centar prijavi oko 140-150 slučajeva sumnji, od toga mi dobijemo broj 59 koje su zapravo identifikovane. Koleginice iz Centra za zaštitu žrtava ne stignu formalno da identifikuju žrtve. Tako da možemo pričati o većim brojevima, ali držimo se forme. Najčešće je reč o seksualnoj eksploataciji, a najčešći način je vrbovanje putem interneta. Praktično, oni koji imaju zle namere, a generalno maloletne osobe ne umeju da prepoznaju takvo zlo, onda i ne znaju koga prihvataju za prijatelja na društvenim mrežama. Praktično, treba da imamo samo prijatelje na društvenim mrežama koje poznajemo - kaže Mitar Đurašković.

Mitar Đurašković
foto: Kurir televizija

Trgovci dece najčešće prilaze žrtvi putem društvenih mreža, a komunikaciju započinju gradacijski.

- Počinje od bezazlenih, ne toliko prepoznatljivim oblicima manipulacije. Poput lajkova, komentara, i tako polako grade taj neki odnos gde osoba poveruje da iza tog profila se nalazi dobronamerna osoba. Nažalost, imali smo slučajeve gde je to bio samo element vrbovanja, i onda kreće razmena fotografija. Nikako se ne preporučuje da se razmenjuju fotografije maloletnica, jer posed tih fotografija je krivično delo. A i te fotografije mogu bili alat za ucenu. Četvrti i šesti razred, sa kojima smo radili na edukaciji reagovali su jako dobro i oni su vrlo zainteresovani za tu priču. Deca danas su vrlo sposobna i već u tim izrastima mogu da se prilagođavaju, to je značajna preventivna aktivnost - ispričao je Đurašković.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:53

SLUČAJEVI OD KOJIH JE I POLICIJA PLAKALA! Za neke od njih javnost skoro da ne zna ništa, jedan od njih je samoubistvo trudnice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track