ZA PUTOVANJE U EU BIĆE OBAVEZNA INSTANT VIZA: Evo koliko će koštati ulazak u šengenski prostor i kako da dobijete dozvolu
Foto: Carina Srbije

evropska unija

ZA PUTOVANJE U EU BIĆE OBAVEZNA INSTANT VIZA: Evo koliko će koštati ulazak u šengenski prostor i kako da dobijete dozvolu

Društvo -

Za ulazak u neku od zemalja EU građanima Srbije će od naredne godine biti potrebna dozvola ili "instant viza" koja će koštati sedam evra.

Prema saopštenju iz Brisela, Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) trebalo bi da postane kompletno operativan tokom 2022. godine nakon čega će oko 1,4 milijarde ljudi iz više od 60 zemalja, koje su do sada mogli slobodno da ulaze u Šengen zonu, biti primorani da apliciraju za ovu “ulaznicu” ili kako je još nazivaju “putno odobrenje”, pre nego što krenu u bilo koju od zemalja EU.

13. oktobra održan je sastanak Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), kada je napomenuto je da EU neće biti prva koja će zahtevati sličnu stvar od zemalja koje su u bezviznom režimu.

granični prelaz, granica, Gostun
foto: Carina Srbije

Kako su tada naveli, takva praksa već postoji u SAD, Kanadi, Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS datira još od 2016. godine, a bilo je najavljeno da će ceo sistem proraditi ove godine, ali se ipak zbog pandemije početak primene odložio.

Kako se tvrdi, sam sistem trebalo bi da pomogne oko aktuelnih bezbednosnih, zdravstvenih i migratornih rizika, a odnosi se na ukupno 62 zemlje koje nisu članice EU, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u Šengensku zonu.

Na ovom spisku su se, pored Srbije, između ostalih našle i Argentina, Brazil, Kanada, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD.

Nadležni najavljuju da će EU sistem biti veoma lak, brz i jednostavan, bez obzira što će on obuhvatiti ljude koji planiraju putovanja iz turističkih, poslovnih ili nekih drugih razloga.

Građani naše zemlje koji budu planirali putovanje u EU moraće da popune onlajn aplikaciju, koja ne oduzima više od desetak minuta vremena. Svi podnosioci zahteva, starosti od 18 do 70 godina, moraće ovu uslugu da plate sedam evra, dok će ista biti besplatna za maloletne, a njihove podatke moraće da popunjavaju i šalju roditelji.

Svega nekoliko minuta kasnije trebalo bi da dobiju na mejl adresu povratni odgovor o prihvatanju zahteva za “instant vizu” koja će važiti tri godine (svaki boravak do 90 dana) ili onoliko koliko vam važi pasoš. U slučaju odbijanja dobićete i obrazloženje, a moguće je i ulaganje žalbe.

Kada jednom sa ovim dokumentom uđete u zemlju koju ste naveli kao prvu destinaciju, moći ćete da posetite i sve druge zemlje Evropske unije. Dozvola će 2022. godine biti neophodna ako budete planirali da idete na more u Grčku ili Hrvatsku, u šoping u Mađarsku, posetu rodbini u Austriju ili Nemačku, na skijanje u Sloveniju ili Bugarsku.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track