Najnovije vesti

DA LI ZAPOSLENI U UGOSTITELJSTVU MORAJU DA IMAJU KOVID PROPUSNICE? Rešena je dilema! Samo ovako mogu da se služe gosti
Foto: Nemanja Nikolić, Shutterstock

objašnjenje

DA LI ZAPOSLENI U UGOSTITELJSTVU MORAJU DA IMAJU KOVID PROPUSNICE? Rešena je dilema! Samo ovako mogu da se služe gosti

Društvo
20:00h

Ugostitelji nisu razumeli da i zaposleni u objektima moraju da imaju kovid sertifikate, međutim uredba o njima jasna.

Večeras počinje kažnjavanje zbog nemanja kovid sertifikata u ugostiteljskim objektima posle 22 sata, a pored gostiju, ove potvrde dužni su da imaju i svi zaposleni u njima. Ugostitelji to baš nisu tako shvatili, ali u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa kažu da je nedopustivo da goste proveravaju redari bez sertifikata, a i Ranko Šekularac, rukovodilac Sektora unutrašnje kontrole Komunalne milicije kaže da se na terenu proveravaju svi prisutni u objektu.

Pozivajući se na član 13a Uredbe o dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti covid 19, a koja se tiče uvođenja kovid sertifikata i koja je u Službenom glasniku objavljena u četvrtak, 21. oktobra 2021. godine, Šekularac objašnjava da se proveravaju i zaposleni u ugostiteljskim objektima.

kovid propusnice, kontrola kovid propusnica
foto: Printscreen/RTS

- Kako konzumenti usluga, tako se proveravaju i pružaoci usluga. Dakle, proveravaju se i zaposleni u ugostiteljskim objektima - kaže Šekularac.

U Članu 13a gorepomenute Uredbe doslovce piše:

- U objekat na zatvorenom prostoru u kome se vrši pružanje ugostiteljskih usluga usluživanjem hrane i pića, kao i u objektima koji nisu u registru ugostiteljskih objekata, ali u kojima se vrši održavanje zabavnih i svečanih manifestacija (sale za venčanja i sl.), kao pružalac ili korisnik usluge u periodu od 22 časa do završetka radnog vremena tog radnog dana, može boraviti samo lice koje poseduje kovid sertifikat - navodi se u ovom članu Uredbe u kojem se objašnjava i da izuzetak čine samo šalterska prodaja hrane i pića, i kada se vrši putem dostave:

- Odnosno bez neposrednog korisnika pružaoca i korisnika usluge ili kada je objekat u okviru zatvorenog trgovinskog objekata i hrana i piće se ne uslužuju sedećim korisnicima.

kovid propusnice, kovid propusnica
foto: Printscreen/RTS

Ugostitelji ovu obavezu, kako je portalu nezvanično rečeno, nisu tako shvatili, i smatraju da bi bila "diskrimacija ako moraju da ih imaju oni, ali ne i prosvetari koji rade sa decom, vozači GSP-a, zdravstveni radnici..." Kažu da im niko to decidno tako nije objasnio, ali da se zaposleni pridržavaju svih ostalih mera, te da će se truditi da im večeras svi gosti budu sa zelenim potvrdama.

"Nedopustivo da gosta proverava redar koji nema sertifikat"

U Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa kažu da je nedopustivo da gosta proverava redar koji nema sertifikat, ili da ga služi konobar bez njega.

- Svi zaposleni u ugostiteljskim objektima u kojima se sprovodi kontrola kovid propisnica moraju da ih imaju. Prvo oni moraju da ih imaju. Zamislite da inspekcija kontroliše da li građani imaju sertifikate, a oni nisu vakcinisani, ili nemaju negativan test, ili nisu preležali koronu odnosno nemaju sertifikat. Udruženja ugostitelja su imala niz sastanaka tim povodom. Dakle, kao što tražimo da potvrde imaju građani, moraju da ih imaju i oni - kažu u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa.

Vlada Srbije podsetila je i danas da je kontrola kovid digitalnih sertifikata u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa počela u subotu, dok će novčano kažnjavanje pravnih lica i građana početi od večeras. Kako bi bile uklonjene sve nedoumice, Vlada je još jednom podsetila građane na pravila i procedure u vezi sa kovid sertifikatima.

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

KOVID PROPUSNICE: Od večeras počinje novčano kažnjavanje
01:49

KOVID PROPUSNICE: Od večeras počinje novčano kažnjavanje

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track