Najnovije vesti

U SREDU, 27. OKTOBRA, KURIR SVIM ČITAOCIMA POKLANJA DRVENI STALAK S LIKOM SVETE PETKE i dodatak Sasomange.rs
Foto: Kurir

U SREDU, 27. OKTOBRA, KURIR SVIM ČITAOCIMA POKLANJA DRVENI STALAK S LIKOM SVETE PETKE i dodatak Sasomange.rs

Društvo

Povodom velikog praznika Svete Petke Kurir svim čitaocima poklanja drveni stalak s likom Svete Petke i dodatak Sasomange. Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne, i važi za jednu od najvećih srpskih slava.

U sredu, 27. oktobra, praznuje se Prepodobna mati Paraskeva, u srpskom narodu poznatija kao Sveta Petka. Deo moštiju ove svetiteljke srpskog porekla čuva se u Beogradu u crkvi Ružici i kapeli Svete Petke na Kalemegdanu. Praznik posvećen Svetoj Petki u crkvenom kalendaru označen je crvenim slovom i kada padne u sredu ili petak, obavezno se posti.

Smatra se da je Sveta Petka ženski praznik, pa se ovoj svetici obraćaju žene svih vera i nacija. Prema narodnim običajima, danas žene ne bi trebalo da mese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke i da im tokom godine ne bi trnule ruke.

Mlade devojke treba da beru cveće i njime ukrase svoj dom kako bi u njemu cele godine vladali sloga i mir, dok se devojčicama oblače nove haljinice da bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Kao drugi poklon dobićete Sasomange.rs - oglasnik na 32 strane sjajnog papira, gde ćete pronaći mnogo sadržaja, kao i veliki broj najrazličitijih oglasa.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja