zloupotrebe

U DANSKOJ NE BI RAZUMELI REČI MITO I KORUPCIJA! To je deo našeg kulturnog nasleđa, najprimetniji su u OVOM SEKTORU

Društvo -

Zloupotreba službenog položaja, kao i zloupotreba položaja odgovornog lica predstavljaju krivična dela koja se izuzetno često nalaze na tužilačkom „repertoaru“.

Advokat Nemanja Milošević zloupotrebu položaja ovlašćenog lica definiše kao krivično delo protiv privrede, dok je drugo delo protiv službene dužnosti.

debata
foto: Kurir tv

"U oba slučaja radi se da neko iskorišćava svoj položaj prekoračenjem granica ili nevršenjem svog ovlašćenja ili dužnosti pribavlja sebi ili drugom licu protivpravnu imovinsku korist ili nanosi štetu trećem licu", pojasnio je Milošević i dodao da se po cilju prepoznaje zloupotreba službenog položaja.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavca kaže da je nekad dosta teško napraviti liniju između zakonskih radnji i onoga gde lice iskorišćava svoj položaj i pravi zloupotrebu sebi u korist.

Kada treba razlikovati poklon od mita, treba znati da je mito deo istorijskog i kulturnog nasleđa, kaže Atanacković.

debata
foto: Kurir tv

"Mi još uvek imamo tursku reč bakšiš, a treba gledati da li je taj čin dat pre ili posle usluge. Te tradicije su usađene, neko se oseća loše ako nije dobio poklon. Kada idete u goste najčešće donesete piće, kolače, neko smatra da ljudi za šalterom treba da se časte. To je osećaj nas građana kao korisnika tih usluga. Smatramo da nam nešto čini a neko samo radi svoj posao" objasnio je Atanacković i dodao da će takva praksa prestati sa napretkom elektronskih dostignuća.

"Mito nije zloupotreba službenog položaja, ne treba ga mešati. Dobra je volja nekom dati čokoladu ili kafu, po meni je to dozvoljen poklon", rekao je advokat i zaključuje da se tako pokazuje namera, ali nije dovoljno za krivično gonjenje.

radnici, Gradjevina
foto: Dado Đilas

Sektor u kome ima najviše zloupotreba, kada su medijski napisi u pitanju, su građevinarstvo, smatra Atanacković.

"U Danskoj nas ne bi razumeli, toga nema, skoro da je iskorenjeno. Kod nas je ostalo kao običaj da se smatra ako ti je neko nešto iz društvene službe učinio, nije lepo je da mu ne vratiš", ponovio je sindikalac.

Ovom problemu se može stati na put digitalizacijom, prevencijom i obrazovanjem stanovništva, društvenom osudom, kao i efikasnošću sudova, zaključuju naši sagovornici.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:34

EVO KAKO JE PALA POMOĆNICA MINISTRA POLJOPRIVREDE: Pogledajte akciju policije u kojoj su 2 uhapšeni zbog mita (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track