MEĐUNARODNA VEŽBA CONVEX-3: Srbija pokazala da može da odgovori na nuklearni akcident
Ilustracija, Foto: EPA/ Abedin Taherkenareh

bezbednost

MEĐUNARODNA VEŽBA CONVEX-3: Srbija pokazala da može da odgovori na nuklearni akcident

Društvo -

BEOGRAD - Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), je zajedno sa Sektorom za vanredne situacije i laboratorijama ovlašćenim za pojedina ispitivanja u okviru monitoringa, učestvovo na međunarodnoj vežbi "ConvEx-3(2021)" u kojoj je simuliran akcident na nuklearnoj elektrani "Baraka" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštio je danas SRBATOM.

U saopštenju se navodi da su tokom vežbe, koja je počela 26. oktobra, tokom narednih 36 sati zaposleni u Direktoratu i drugi učesnici "primali i obradjivali informacije, vršili analize, i pripremali obaveštenja na način na koji bi se to vršilo i u slučaju da se akcident zaista dogodi".

"U ovoj vežbi Srbija je prvi put koristila program za podršku pri odlučivanju 'Rodos'. Ovaj program pruža mogućnost prognoze kretanja radioaktivnog oblaka, procene uticaja nuklearnog akcidenta na stanovništvo i životnu sredinu i procene efikasnosti planiranih mera zaštite", navodi se u saopštenju.

U vežbi ConvEx-3 (2021), koju su organizovani Međunarodna agencija za atomsku energiju (MAAE) i UAE, uz Srbiju učestvovale su još 74 države i 12 međunarodnih organizacija.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track