00:21

OVAKO SU DOKAZALI DA JE MIROSLAV ILIĆ DEVINOV BIOLOŠKI OTAC: Za proveravu potrebno 15 genskih markera

biolog otkriva

OVAKO SU DOKAZALI DA JE MIROSLAV ILIĆ DEVINOV BIOLOŠKI OTAC: Za proveru potrebno 15 genskih markera

Društvo -

Mirjana Antonović, nekadašnja ljubavnica Miroslava Ilića, godinama je na sudu zbog tvrdnji da je njen sin Devin Antonović biološki naslednik pevača, što je dokazano i DNK analizom za koju Ilić nije hteo da čuje.

Biolog Vesna Vulović objašnjava za Kurir televiziju koliko je sam test pouzdan, o kojim procentima se radi i koliko se često ovakva vrsta testova kod nas radi.

"To je molekularna, genetička analiza. To je najpozuzdaniji način da saznamo poreklo, odnosno da li su roditelji zaista biološki roditelji", objasnila je biolog.

Ona dodaje da su zahtevi onih koji žele da dokažu svoje poreklo i da otklone sumnju svakodnevna pojava.

analiza
foto: Kurir TV

"Ovde se ne radi o broju hromozoma nego o vrlo finijim strukturama. Kada pričamo o ovakvoj analizi, pričamo o analizi i građi samog molekula. Kada imamo biohemijsku analizu krvi ili hematološki, prebrojavamo ćelije, kada radimo biohemiju određujemo prisustvo nekog hemijskog elementa", istakla je Vulovićeva.

Ona naglašava da imamo 46 DNK molekula, po 23 od svakog roditelja nasleđujemo, što nas čini jedinstvenim.

"To jeste osnov za dalje analize. Što se tiče utvrđivanja očinstva, imamo neke delove na DNK molekulu koji su evolutivno konzervirani, znači da se ne menaju i znamo kolike su razlike između biološkog roditelja i deteta. Kod uobičajenih DNK testova za nekih 15 genskih markera se proverava i u jednom i u drugom slučaju taj nalaz je potpuno pouzdan, zapravo 99,9 odsto tačan. Ne sme da bude razlike u tri genske materije", naglasila je ona i navela da se uzimaju uzorci iz bukalnog brisa, unutrašnje strane obraza, iz krvi i pljuvačke.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:50

NAUČNA FANTASTIKA: DNK iz semena muškarca opstaje i do 30 godina u telu žene, ali ni to nije najstrašnije (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track