Najnovije vesti

SRBI SLAVE SVETOG LUKU A ZAPAD NOĆ VEŠTICA: O pismu ove majke još se priča, evo šta je poručila! Nije vam ovo Amerika (ANKETA)
Foto: EPA, Printscreen YT

krsna slava mnogim domaćinima

SRBI SLAVE SVETOG LUKU A ZAPAD NOĆ VEŠTICA: O pismu ove majke još se priča, evo šta je poručila! Nije vam ovo Amerika (ANKETA)

Društvo
10:11h

U zapadnim zemljama spremaju se za proslavu Noći veštica 31. oktobra. Bundeve su već uveliko izdubljene, maske napravljene, a slatkiši spremni.

To je noć uoči Dana mrtvih, 1. novembra, koji se u većem delu hrišćanskog sveta obeležava kao važan dan kada porodice obilaze groblja najbližih.

Međutim, danas je veliki praznik i kod Srba. Možda nije toliko poznat i svakako ne toliko komercijalizovan, ali je krsna slava mnogim domaćinima od Subotice do Prištine.

foto: Zorana Jevtić

Veruje se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Zbog ovoga se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Njegove mošti se čuvaju u Carigradu.

Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica. Sveti Luka je zaštitnik lekarske profesije i mnogih bolnica.

U Srbiji ovih dana koncima opasuju torove da vukovi ne dave stoku. Poznata je izreka: "Ide Luka, eto vuka". Sa druge strane, i zima je tu, kuca na vrata. Kaže se: "Sveti Luka, sneg do kuka". Zato se valja što pre pripremiti.

Pismo majke iz Beograda

Na društvenim mrežama u Srbiji pretprošle godine uoči Lučindana pojavilo se pismo majke D.M. iz Beograda koja se obratila jednoj osnovnoj školi povodom proslave tzv. Noći veštica.

“Poštovani, povodom vaše sugestije da deca 31.10. u školu donesu rekvizite kojim bi proslavljali američki satanistički praznik “Noć veštica”, koji direktnu vezu ima sa nečistim silama i mrtvim ljudima, ovim putem vas obaveštavam da ja kao roditelj ne dozvoljavam da moje dete bude saučesnik u skrnavljenju pravoslavlja i Svetog Luke koji se istog dana proslavlja kao krsna slava.

Ovo nije Amerika, ovo je Srbija. Moje dete niko ne sme bez moje dozvole da šminka niti oblači u kostim veštice pa makar ni u šali niti u igri koja je ponavljam duhovno opasna po dušu dece i svih nas. Ukoliko mi dete budete kaznili zbog neodobravanja proslave veštica - satane, obratiću se višim instancama i zaštitniku građana.

S poštovanjem, majka D.M. Beograd. +++”

Ovo pismo izazvalo je veliku pažnju na mrežama iako su mnogi tada komentarisali da je pisano samo na Fejsbuku i da nikada nije upućeno ijednoj školi. Istina ili ne, ali pokrenulo je mnoga pitanja i izazvalo burnu raspravu...

Šta vi mislite o tome? Svoja zapažanja ostavite u komentarima.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track