OTIMAJU ZEMLJU SRPSKOJ SVETINJI: Fon Kramonova traži, Albanci neće da vrate imovinu Dečanima!
Foto: Profimedia

Takozvani kosovski istoričari se bune

OTIMAJU ZEMLJU SRPSKOJ SVETINJI: Fon Kramonova traži, Albanci neće da vrate imovinu Dečanima!

Društvo -

Udruženje istoričara Kosova „Ali Hadri“, ogranak u Dečanima, ocenilo je, povodom izjave izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon da Priština mora da sprovede odluku Ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru Dečani, da je ta odluka neustavna i nezakonita i da neće biti sprovedena!

Izvestilac Evropskog parlamenta za tzv. državu Kosovo Viola fon Kramon nedavno je pozvala vlasti privremenih prištinskih institucija da zaštite srpsko pravoslavno crkveno nasleđe na Kosovu i Metohiji.

Fon Kramonova, koja često daje izjave koje idu u prilog Prištini, napisala je na Tviteru, uz fotografiju sa igumanom Visokih Dečana Savom Janjićem, da poziva vladu u Prištini da sprovede davno zakasnelu presudu Ustavnog suda, jer vladavina prava znači jednak tretman svih.

Srpski srednjovekovni manastir Visoki Dečani izložen je kontinuiranim napadima lokalnih Albanaca, a uvršten je na listu najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu. To je jedini spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom Kfora.

Vlasti privremenih prištinskih institucija više od pet godina odbijaju da sprovedu odluku Ustavnog suda i upišu 24 hektara zemlje kao imovinu Visokih Dečana.

E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track