MINISTAR VULIN NAKON ZAVRŠENE VEŽBE SISTEM 2021: Uspešno obavljena, Srbije može da bude mirna jer ima ko o njoj da brine
Foto: MUP Srbije

sistem 2021

MINISTAR VULIN NAKON ZAVRŠENE VEŽBE SISTEM 2021: Uspešno obavljena, Srbije može da bude mirna jer ima ko o njoj da brine

Društvo -

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i drugi subjekti zaštite i spasavanja prikazali su danas, kroz operativno-taktičku vežbu "Sistem 2021", koja je održana na 50 lokacija u 24 grada i 26 opština u Republici Srbiji, uvežbanost, sposobnost, sadejstvo i spremnost da zaštite građane i njihovu imovinu u slučaju vanredne situacije.

Izaslanik Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, istakao je da je najveća vežba civilne zaštite i Sektora za vanredne situacije, od kako je nastala moderna Srbija, uspela i da je pokazala efikasnost, sposobnost svih subjekata zaduženih za reagovanje u vanrednim situacijama.

Sistem 2021
foto: MUP Srbije

Ministar Vulin, koji je prisustvovao vežbi spasavanja i evakuacije građana na Drini kod Loznice, naglasio je da Srbija može da bude mirna i sigurna, jer o njoj ima ko da brine, čak i u trenucima najvećih katastrofa.

- Predsednik Aleksandar Vučić mi je pre godinu dana naredio da se organizuje ovakva vežba, u kojoj ćemo videti kako svi zajedno funkcionišemo i kako svi delovi našeg društva koji treba da zaštite naše građane mogu i trebaju zajedno da rade. Ponosan sam što smo i to naređenje i zadatak ispunili - rekao je ministar Vulin i zahvalio se svim učesnicima vežbe.

Precizirao je da je vežba izvedena na 50 lokacija na teritoriji čitave države, da su vežbane realne situacije i da je po izveštajima koje je dobio, sve prošlo kako treba, niko nije povređen i svi planovi su u potpunosti ispunjeni.

Sistem 2021
foto: MUP Srbije

Na vežbi na Drini sa srpskim vatrogascima, učestvovali su i pripadnici civilne zaštite Republike Srpske, a prisustvovali su i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

- Sa nama su naša braća iz Republike Srpske i ja im se zahvaljujem na učešću. Pokazali smo da između Srba ne može i ne treba da bude granice, a da smo posebno tu jedni za druge kada god treba i gde god treba - naglasio je ministar Vulin.

1 / 5 Foto: MUP Srbije

U operativno-taktičkoj vežbi sprovedenoj na teritoriji cele Srbije učestvovalo je 8.000 ljudi, pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, Vojske Srbije, Gorske službe spasavanja, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, subjekata i snaga jedinica lokalne samouprave, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa.

Tokom vežbe subjekti i sistema zaštite i spasavanja prikazali su spremnost i sadejstvo u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja