SAD I KONOBARI MOGU DA LEGITIMIŠU GOSTE! Uredbom Vlade Srbije kovid redari dobili VEĆA OVLAŠĆENJA!
Foto: Printscreen/RTS

korona zaduženja

SAD I KONOBARI MOGU DA LEGITIMIŠU GOSTE! Uredbom Vlade Srbije kovid redari dobili VEĆA OVLAŠĆENJA!

Društvo -

Kovid redari imaju ovlašćenje da prilikom provere kovid propusnica i legitimišu goste nakon 20 sati u ugostiteljskim objektima, kockarnicama i kladionicama kako ne bi bilo zloupotrebe ovog dokumenta. To ovlašćenje dobili su na osnovu Vladine Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti covid-19.

Kovid propusnice primenjuju se u ugostiteljskim objektima već više od dve nedelje, s tim što je od ponedeljka, izmenama i dopunama Vladine uredbe, ovaj dokument obavezan od 20 sati umesto od 22 sata. Takođe, kovid propusnice moraju da imaju nakon 20 sati svi u ugostiteljskim objektima, ali u kockarnicama i kladionicama.

Činjenica je ova protivepidemijska mera proširena i produžena pokrenula je ponovo pitanje da li kovid redari koji su obavezni da kontrolišu kovid propusnice imaju pravo i da legitimišu goste. To pravo imaju na osnovu člana 13v Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti protiv covid-19.

"Pravno lice ili preduzetnik, odnosno organizator događaja koje pruža usluge iz člana 13a ove uredbe, dužni su preko kovid redara, da identitet nosioca kovid sertifikata proveri uvidom u važeći dokument sa fotografijom (lična karta, putna isprava, vozačka dozvola, indeks i dr.)", piše, između ostalog, u tom članu.Ko

Šta su kovid propusnice

Kovid propusnica je dokaz o vakcinaciji sa dve ili tri doze, preležanoj koroni ili negativnom PCR odnosno antigenskom testu. To je, zapravo, isto što i Digitalni zeleni sertifikat koji su mnogi već koristili za putovanje u inostranstvo minulog leta. Prilikom vakcinacije i svakog testiranja građani na mejl dobijaju digitalni zeleni sertifikat, a mogu ga i sami preuzeti sa portala eUprave.

Za one koji slabije barataju kompjuterom, ili ga nemaju, kovid propusnicu, ako ispunjavaju uslove, mogu dobiti i na šalterima svake pošte, uz pokazan lični dokument. Za one koji se testiraju u za antigenske i PCR testove, iz Vlade naglašavaju da su validni samo oni testovi koji se dobijaju u državnim laboratorijama.

Inače, niko od ugostitelja ne zapošljava osobu čija je jedina i isključiva nadležnost da obavlja ulogu kovid redara i provera kovid propusnice odnosno legitimiše hoste.

- Kod mene u klubu kovid redar je član obezbeđena. Kod nekoga je konobar ili menadžer. Ali niko ne plaća posebno osobu da bude kovid redar. Za sada koliko znam poštuju kovid propusnice i gosti i zaposleni u ugostiteljskim objektima – pričaju za “Blic” u jednom od udruženja ugostitelja.

Da je kontrola kovid propusnica pojačana pokazuje i podatak koji je izneo pomoćnik ministra zdravlja Goran Stamenković koji je izjavio da su sanitarni inspektori prošle nedelje izvršili 24.000 nadzora ugostiteljskih objekata širom Srbije.

- Već su se ugostitelji organizovali, prihvatili svoje obaveze, i već je dosta vlasnika objekata zajedno sa zaposlenima otišlo na vakcinaciju. Time pokazuju odgovornost i svest prema svemu što nas ovih dana muči i zbog čega su inspektori danonoćno na terenu - rekao je Stamenković.

Kurir.rs/Blic

bonus video:

03:01

DR SRDIĆ O OBOLJENJIMA SRCA I KOVIDU: Oni koji imaju kardiovaskularne bolesti, pojaviće im se stari simptomi, ili će se pogoršati

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track