PUŠTENA AIDA ĆOROVIĆ: Aktivistkinja gađala jajima mural Ratka Mladića u Beogradu
Foto: Ana Paunković

PUŠTENA AIDA ĆOROVIĆ: Aktivistkinja gađala jajima mural Ratka Mladića u Beogradu

Politika -

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, koja je privedena zbog sumnje da je narušila javni red i mir bacanjem jaja na mural Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, puštena je iz policije.

- Godinama sam aktivistkinja za ljudska prava i moj stav je bio da stanem iza svih žrtava Srebrenice - poručila je za Danas Ćorovićeva nakon puštanja iz pritvora.

Ona je dodala da su policajci u stanici Vračar bili ljubazni, kao i da je boli desna ruka od onih koji su je hapsili.

Ćorovićeva je privedena u PU Vračar zajedno sa slikarkom Jelenom Jaćimović, pošto su mural Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića gađale jajima.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Kurir.rs/Republika.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track