S VELIKOG KRUZERA POKUŠALI DA PREOTMU SRPSKE LEKARE: Nudili plate od 10.000 evra! Nisu se nadali da će da usledi OVO
Kruzeri bi srpske lekare, Foto: Printscreen

PROPALO

S VELIKOG KRUZERA POKUŠALI DA PREOTMU SRPSKE LEKARE: Nudili plate od 10.000 evra! Nisu se nadali da će da usledi OVO

Društvo -

Primamljiv oglas kojim se doktorima nudi plata od 10.000 dolara, a medicinskim sestrama od 4.800 nije privukao naše zdravstvene radnike i iz agencije poručuju da će ga uskoro ukloniti

Godinama su zdravstveni radnici odlazili iz Srbije, ali taj trend je sada znatno oslabio - pre svega zbog konkretnih poteza države, koja jasno pokazuje nameru da medicinsko osoblje zadrži u zemlji, i to pre svega novim zapošljavanjem, povećanjem plata i modernizacijom uslova rada.

Koliko se promenio odnos lekara i medicinskih sestara prema raznoraznim primamljivim ponudama, pokazuje i pokušaj kruzera da ih preotme za ogromnu mesečnu platu. Ali to se nije ostvarilo...

U oglasu agencije "Sejf kruz implojment" (Safe Cruise Employment Agency) piše da se traže doktori koji bi radili na kruzeru "Princes kruzis" (Princess Cruises) za 10.000 dolara, medicinske sestre koje bi radile za 4.800 dolara i bolničari koji bi imali platu 3.500 dolara mesečno.

oglas kruzeri
foto: Printcsreen/Facebook

Napomenuto je da se rotacije vrše po principu - četiri meseca na dužnosti sa dva meseca pauze. Od uslova je potrebno da osoba bude školovana za posao za koji konkuriše, da tečno govori engleski, da ima radno iskustvo kao lekar / medicinska sestra na kopnu ili moru minimalno dve godine, ali i da poseduje važeći akreditovani ALS/ACLS sertifikat.

Međutim, ma koliko oni voljni bili da plate, naši ljudi tamo neće da idu! To su nam potvrdili i iz agencije koja je dala oglas. - Iako ponuda deluje primamljivo, uslovi su prestrogi, te do sada kompanija nikoga nije primila - napisali su nam iz agencije i istakli da će oglas uskoro biti uklonjen.

Iz Lekarske komore Srbije za Kurir kažu da smatraju da je veoma važno to što, pored većih finansija, ugled lekara i sve ono što su zdravstveni radnici uradili tokom pandemije dobijaju društvenu podršku:

- Lekarska komora Srbije pozdravlja sve aktivnosti koje vode ka tome da lekarska profesija bude najplaćenija u društvu i da se zdravstvenim radnicima omogući rad u adekvatnim uslovima.

Ekonomista Aleksandar Stevanović mišljenja je da lekari više ne odlaze u većem broju iz Srbije jer su im primanja prilično uvećana:

Ekonomista Aleksandar Stevanović
foto: Printscreen/Kurir TV

- Dobri, pa čak i prosečni lekari imaju solidnu osnovnu platu, ali ukupna zarada je većini koja želi da radi i zna svoj posao višestruko veća jer uključuje dežurstva, rad na fakultetu, projekte, rad u privatnom sektoru, zarade od farmaceutskih kompanija, pa i poklone koji su deo naše kulture... Odlični, pa čak i prosečni lekari ne mogu zaraditi suštinski mnogo više ako odu da rade van Srbije (kad se porede troškovi života van Srbije). Odliv mozgova je završen, sledi nam vreme povratka i kraj toga da našu pamet koriste druge zemlje. To će posebno biti slučaj ako se pozabavimo negativnom selekcijom i još uvek lošim upravljanjem u državnom zdravstvu.

Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track