NA KOŠARKU, RUKOMET I KLIZANJE SAMO UZ KOVID PROPUSNICU?Ako se situacija pogorša, Krizni štab će razmatrati produženje SERTIFIKATA
Foto: Shutterstock, Printscreen

PREDLOG

NA KOŠARKU, RUKOMET I KLIZANJE SAMO UZ KOVID PROPUSNICU?Ako se situacija pogorša, Krizni štab će razmatrati produženje SERTIFIKATA

Društvo -

Dok pojedine zemlje uvode lokdaun za nevakcinisane, korona brojke u Srbiji su u padu, pa nadležni ne razmišljanju o tako rigoroznim merama, ali bi krizni štab na narednoj sednici mogao da razmatra produženje važenja kovid propusnica u ugostiteljskim objektima, ali i njihovo uvođenje za sportske manifestacije u zatvorenom, poput košarkaških ili rukometnih utakmica, saznaje Kurir.

- Ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, na novoj sednici kriznog štaba moglo bi da se razmatra o produžetku važenja kovid propusnica, kao što je to slučaj u pojedinim zemljama u regionu. Jedna od tema za razmatranje biće i širenje primene kovid propusnica, to jest njihovo uvođenje na sportskim manifestacijama u zatvorenom prostoru i na klizalištima. Zbog toga očekujem da će se primena kovid sertifikata proširiti - rekao je za Kurir dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu.

Antigenski testovi, koronavirus, bris, dr Zoran Bekić
foto: Tamara Trajković

On je dodao da je od uvođenja kovid propusnica povećan odziv za vakcinaciju, pa se daje ukupno od 35.000 do 40.000 doza na dnevnom nivou.

Član kriznog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović upozorio je za Kurir da ćemo za 10 do 12 dana videti efekte produženog jesenjeg raspusta za osnovce i srednjoškolce, to jest efekte kratkog odmora njihovih roditelja, jer su čitave porodice pohrlile u banje i na planine, a poenta raspusta je bila da smanjimo kontakte i broj novozaraženih.

Branislav Tiodorovic, dr Branislav Tiodorovic
foto: TV Prva printscreen

- A ide nam i tzv. Crni petak, kada će tržni centri biti prebukirani, pa očekujem skok broja novozaraženih za neku hiljadu. Imaćemo do 5.000 novozaraženih dnevno za 10-12 dana - rekao je on i dodao da medicinski deo kriznog štaba nije promenio svoj stav o kovid propusnicama:

- I dalje insistiramo na tome da kovid propusnice važe 24 sata za sve objekte osim za snabdevanje hranom, lekovima, gorivom i za odlazak na posao. Inače, Austrija je zbog porasta broja zaraženih uvela lokdaun za sve nevakcinisane građane, uvođenje iste mere razmatra se u Nemačkoj, dok su u Hrvatskoj od juče za ulazak u javne i državne institucije potrebne kovid propusnice.

Ivan Divac

Ivan Divac
foto: Printscreen/TV Pink

Komunalci u civilu će kontrolisati nošenje maski

U Beogradu je od juče pojačana kontrola poštovanja epidemioloških mera u vozilima GSP, rekao je načelnik komunalne milicije Ivan Divac i najavio da će u narednom periodu, ako bude potrebno, u kontroli biti angažovani i komunalni milicionari u civilu:

- Imamo mali broj sankcionisanja u gradskom prevozu jer ljudi kada vide komunalne milicionare u uniformi, svi stave maske i onda ne pišemo prijave. Kako bismo motivisali ljude da non-stop nose maske u prevozu, u nekom trenutku ćemo sigurno angažovati i komunalne milicionare u civilu.

Mihailo Jovanović

Mihailo Jovanovic, eUprava
foto: Printscreen/RTS

EU kovid pasoši od petka

Direktor Kancelarije za E-upravu Mihailo Jovanović najavio je za RTS da će građani Srbije od petka ujutru na portalu E-uprave moći da preuzmu digitalne zelene sertifikate koji su kompatibilni s pravilima EU i da će sve vakcine koje se daju u Srbiji biti uključene u novi sertifikat:

- Novi sertifikati imaju poseban ku-ar kod, poseban izgled, a za svaku vakcinu i test izdaje se posebna potvrda. Svi podaci o svim vakcinama koje se primaju u Srbiji biće u tom EU sertifikatu.

Kurir.rs/ A. K. - J. S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track