Najnovije vesti

BANKE POČELE DA PODNOSE TUŽBE Advokati uputili ozbiljno upozorenje: Prestanite da vršite pritisak, jer će u suprotnom uslediti OVO
Foto: Shutterstock

oštra reakcija

BANKE POČELE DA PODNOSE TUŽBE Advokati uputili ozbiljno upozorenje: Prestanite da vršite pritisak, jer će u suprotnom uslediti OVO

Društvo

Advokatska komora Srbije je zabrinuta zbog informacija da su banke počele da podnose tužbe protiv advokata za naknadu štete koja je navodno banci naneta tužbama građana za utvrđenje ništavosti odredbi ugovora o kreditu o naplati troškova obrade kredita i puštanja kredita u tečaj, saopštila je advokat Jasmina Milutinović, predsednica Advokatske komore Srbije (AKS).

- Imajući u vidu da su u pitanju prvostepene presude koje su donete u korist građana, a na osnovu kojih je mogla da se traži naplata jer je reč o sporovima male vrednosti, jasno je da ovakvo postupanje banaka predstavlja nastavak politike zastrašivanja građana i advokata i nedopuštenog uticaja na njihov rad, kako bi isti odustali od daljeg vođenja sporova protiv banaka i zastupanja svojih klijenata - navela je ona.

Stan, Hipoteka, Kredit, Stambeni Kredit
foto: Shutterstock

Predsednica AKS je istakla da AKS neće odustati od borbe za pravnu sigurnost koja je narušena dopunom stava VKS od 16. septembra 2021. godine niti od borbe za samostalno i nezavisno bavljenje advokaturom bez pritisaka i ucena. - AKS će na sednici Upravnog odbora u subotu odlučiti o daljim koracima advokature, koji za cilj imaju uspostavljanje pravne sigurnosti i jednakosti građana pred zakonom. Podsećamo Udruženje banaka Srbije na njihovo saopštenje sa sajta od 20. septembra 2021., u kome se kaže: "Što se tekućih sporova tiče, banke su iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora ne naplaćuju od druge strane (tužilaca) troškove koje su same imale u vezi vođenja svakog pojedinog spora, kao strane koja je izgubila spor, već da ti troškovi ostanu na teret banke.

Predmeti u kojima je doneta i izvršena presuda protiv banaka takođe neće biti predmet bilo kakve pravne akcije banaka protiv klijenata (tužilaca) - istakla je Milutinovićeva i dodala da "advokatura očekuje od banaka kao druge strane u sporu, kao i njihovog udruženja, da prestanu sa vršenjem pritisaka na građane i advokate koji ih zastupaju jer će u protivnom izazvati recipročne mere koje mogu naneti štetu svima".

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track