09:01

OVO JE PRAVO BOGATSTVO: Život u smogu zamenili poljima lavande i smilja

ŽIVOT SA PRIRODOM

OVO JE PRAVO BOGATSTVO: Život u smogu zamenili poljima lavande i smilja NA RTNJU PRONAŠLI SMISAO ŽIVOTA I BIZNIS BUDUĆNOSTI

Društvo -

Beograđani Katarina i Slobodan Milosavljević krenuli su za svojim snom iz srpske prestonice u u selo Jablanica podno Rtnja gde su počeli da žive u skladu sa prirodom i od plodova sa njive - smilja, lavande, žalfije.

Opredelili su se za organsko bilje od kojih prave vrlo tražene meleme i kozmetiku.

"Tražili smo da planine budu krečnjačke, da budu uslovi zadovoljeni za lekovito bilje, prvenstveno za smilje jer ono raste u Hercegovini. I cilj nam je bio da nađemo tako neko mesto", navodi Katarina, koja je od bake nasledila ljubav prema bilju.

lavanda
foto: Kurir TV

Kaže da su ih meštani u početku, kao i sve Beograđane koji dođu na selo, prvo posmatrqali kao čudake.

"Meni je bilo bitno da smilje raste na Rtnju i da se sve te biljke lako prilagode ovom prostoru", kaže ona, dok njen suprug, inače programer po struci dodaje da su imali sreću što imaju jako dobar komšiluk, što su susedi susretljivi prema njima i što su imali obzira da su u Jablanicu stigli iz grada.

lavanda
foto: Kurir TV

Iako leti za ovaj vredni par nema odmora, ne odustaju od poljoprivrede i zdravog života.

lavanda
foto: Kurir TV

"U poljoprivredi nema ništa lako i nije za svakoga. To je jako težak fizički rad a treba ti i vremena da naučiš biljku, kad ona stvarno sazreva. Neka biljka mora da se što pre izdestilira, na primer smilje. Što se tiče lavande i žalfije, one mogu da odleže jednu noć pa sutradan da se destiliraju, a druga faza je ekstrakcija cveta u ulju", objašnjava Katarina i naglašava da se posle svo bilje sa planine transportuje u radionicu u Beograd.

lavanda
foto: Kurir TV

Tamo se biljke prvo melju, da bi posle ceđenja i hlađenja od njih nastali proizvodi koji su melem i za telo i za dušu.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

06:30

ČAROBNJAK ZA BILJE IZ BORČE: Zoran umesto deponije u svom dvorištu napravio džunglu sa 2.000 biljaka, 500 više od BOTANIČKE BAŠTE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track