02:56

Dr Ljubiša Božić, specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak i advokat Vanja Macanović o procesu dokazivanja silovanja

dokazi nisu dovoljni

SILOVANJE TEŠKO DOKAZATI, PROCEDURA DUGO TRAJE: Žrtvama se ne veruje, a lekari odbijaju da prepišu kontracepciju

Društvo -

" Desilo se, ali nije bilo silovanja. Ona se nije branila, niti je pokušala da pobegne iz kola. Sve vreme mi se smešila, pa me je to ohrabrilo da pomislim da želi nešto više da ima sa mnom ", ovim sramnim rečima se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Jagodini branio šezdesetjednogodišnji taksista iz okoline Despotovca osumnjičen da je posle proslave slave Đurđic povezao kući dvadesetdevetogišnju rođaku i silovao je u svom automobilu.

Naš izvor otkriva da tužilac nije poverovao u njegovu odbranu, naročito imajući u vidu to što je žrtva osoba ometena u razvoju, ali i prošlost osumnjičenog, koji je u zatvoru proveo sedam godina zbog istog krivičnog dela. Njemu je određen pritvor do 30 dana.

Nažalost, nije retkost da seksualno nasilje kao jedno od najbrutalnijih oblika nasilja prema ženama u velikom broju slučajeva ostaje nekažnjeno.

O tome koliko je teško dokazati silovanje i prikupiti sve dokaze govorili su u Pulsu Sbrije na Kurir televiziji dr Ljubiša Božić, specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak i advokat Vanja Macanović.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

- U ovom konkretnom slučaju gleda se da li se radi o maloletnoj osobi, punoletnoj, da li ima neki mentalni invaliditet. Različite su okolnosti slučaja, imamo i druge vrste seksualnog nasilja. Pored vaginalnog, tu je i analni i oralni. Postoje različiti načini prisiljavanja na odnos, iskaz zrtve je jako važan kao i pokrivenost grada kamera. Užasno je teško dokazati ovakva krivična dela, jer dokazi koji se prikupljaju nisu dovoljni. Žrtve prvo što urade nakon ovakvog stravičnog krivičnog dela je da se istuširaju. To je zapravo prvi i najjači dokaz, tragovi na telu. Silovanje se ne prijavljuje bilo kome, već se javlja odeljenju za krvne i seksualne delikte. Žrtvama se ne veruje, upućivane su na pogrešna mesta i zbog toga je važno da se jave baš tom odeljenju. Logično bi bilo da se žrtva prvo javi hitnoj pomoći koja bi dalje uputila poziv policiji, kod nas je suprotno. Žrtvama se kod nas takođe ne daje kontracepcija, a to je jako bitno - rekla je Macanović u Pulsu Srbije na Kurir televiziji.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Božić je istakao da je forenzički deo najbitniji u dokazivanju krivičnog dela silovanja.

- Svaki slučaj je slučaj za sebe. Postoji niz pravila, forenzički deo mora biti ispoštovan i pažljivo se moraju prikupiti tragovi. Prvo se kreće od toga šta se desilo i gde. Tragovi mogu da se zateknu i nakon tuširanja, već tada mogu da se uoče određene povrede. U sledećoj fazi su izjave o događaju. Sudu se predstavljaju forenzičke činjenice koje su neoborive. Nije jednostavno dokazati silovanje. Silovanje nije samo povreda u genitalnoj regiji, to je niz povreda i to smo već ustanovili. Vrlo je važno da se pažljivo krene od početka, nije važno insistirati na počiniocu da prizna slučaj, dokazi su ključni. Može se utvrditi tragovima da li je žrtva pružala otpor - rekao je dr Ljubiša Božić.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

19:48

BRANISLAV LEČIĆ TVRDI DA JE DANIJELA ŠTAJNFELD MONTIRALA SNIMAK: Nisam jedini koga je OPTUŽILA ZA SILOVANJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track