SVEČANO OTVORENI 5.SRPSKI DANI OSIGURANJA
Foto: Promo

SVEČANO OTVORENI 5.SRPSKI DANI OSIGURANJA

Društvo -

U prisustvu velikog broja predstavnika osiguravajućih kuća, banaka i državnog sektora, u Aranđelovcu su otvoreni 5. Srpski dani osiguranja. Najveći skup iz oblasti osiguranja, svečano je otvorila guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković.

Srpski dani osiguranja
foto: Promo

„Dani osiguranja treba da postanu godine osiguranja u kojima treba da unapredimo kvalitet života i živimo osigurani od svih rizika koje smo u stanju da sagledamo“ rekla je Jorgovanka Tabaković, uz podsećanje da su polise imovinskih osiguranja, životnog osiguranja i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja postale važnije nego ikad do sada.

Srpski dani osiguranja
foto: Promo

„Društva za osiguranje u prva tri tromesečja ove godine postigla su rezultate koji su u nekim segmentima najbolji za poslednjih 10 godina, ali se zakoni moraju poštovati i porez na dobit plaćati u Srbiji. Za prva tri tromesečja ove godine ostvaren je pozitivan privremeni neto rezultat u iznosu od 6,7 milijardi dinara. Bilansna suma sektora osiguranja povećana je za 6,7 odsto, na 334,14 milijardi dinara, dok su tehničke rezerve povećane za 6,3 odsto na 22,1 milijardi dinara“, naglasila je guverner Narodne banke Srbije.

Srpski dani osiguranja
foto: Promo

Osvrtom na moto ovogodišnje konferencije - Tempora mutantum Vremena se menjaju, predsednica UO UOS, Ivana Soković, istakla je da su prethodne dve pandemijske godine pokazale su da je delatnost osiguranja spremna za izazove.

Srpski dani osiguranja
foto: Promo

„Prema podacima Privredne komore Srbije, preliminarni rezultati za prva tri kvartala ove godine potvrđuju sposobnost osiguranja da se prilagodi novonastalim okolnostima, da prihvati nove rizike i lansira atraktivne usluge neophodne najširem krugu korisnika. Naša inovativnost i agilnost donela je rast ukupne premije od skoro 10 procenata“, istakla je Ivana Soković i dodala da je pandemija učinila da ljudi postanu svesniji značaja osiguranja i neprocenjive vrednosti polisa kada ih zadesi nevolja koja ne bira ni vreme ni mesto. Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije izneo je podatak da je tržište osiguranja najbolji rast zabeležilo u delu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, gde je rast više od 22 odsto, kao i da su sve popularnije polise osiguranja u poljoprivredi. „Tržište osiguranja će ovu godinu završiti sa 8 do 9 posto rasta premije. Prevazići ćemo magičnu granicu od milijarde evra premijere na godišnjem niovu. To puno znači za industriju osiguranja i za Republiku Srbiju, jer novac može da se ulaže u infrastrukturne projekte“ istakao je Jovanović. Drugi dan konferencije otvoriće ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji će istaći značaj saradnje MUPa i osiguračava, a nakog toga biće održan okrugli sto na temu koliko je zdravstveno osiguranje snaga i partner države. Na tom okruglom stolu učestvovaće ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao i predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i osiguravajućih društava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track