TRAŽIMO ZAŠTITU ŽRTAVA NASILJA I SPREČAVANJE UBISTAVA U PORODICI! Udruženje iz Kraljeva pokrenulo peticiju, OVO SE TIČE SVIH NAS
Foto: Profimedia

ZLOČIN JE ZLOČIN

TRAŽIMO ZAŠTITU ŽRTAVA NASILJA I SPREČAVANJE UBISTAVA U PORODICI! Udruženje iz Kraljeva pokrenulo peticiju, OVO SE TIČE SVIH NAS

Društvo -

U obrazloženju peticije navodi se da je najmanje 500 dece u Srbiji ostalo bez majke zbog ubistva u porodici u poslednjih 20 godina

Povodom početka međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” udruženje "Fenomena" iz Kraljeva pokrenulo je peticiju kojom se od Vlade Republike Srbije zahteva da hitno uloži više novca ali i drugih neophodnih resursa kako bi u Srbiji bio podignut stepen zaštite žrtava nasilja u porodici i bila sprečena dalja ubistva u porodici.

Adekvatna procena rizika, kvalitetna priprema individualnih planova zaštite i podrške i pokretanje krivičnih postupaka ključni su za dugoročnu zaštitu žrtava nasilja nakon sprovedenih hitnih mera zaštite.

U obrazloženju peticije navodi se da je:

- najmanje 500 dece u Srbiji ostalo bez majke zbog ubistva u porodici u poslednjih 20 godina,

- ubijeno više od 300 žena u porodici u poslednje dve decenije,

- 2 miliona žena u Srbiji doživelo neki oblik nasilja nakon svoje 15. godine života – seksualno uznemiravanje, proganjanje, nasilje od strane intimnog partnera ili nepartnera (uključujući psihičko, fizičko ili seksualno nasilje).

Marija Petronijević, Programska direktorka u Udruženju “Fenomena” kaže da oni već dugo istražuju problem nasilja u porodici.

- Sada već ima dosta podataka koji pokazuju da su razmere nasilja nad ženama ‘pandemijske’, odnosno ogroman broj žena trpi ozbiljne posledice nasilja i to širom sveta. I povrh toga što se u našoj zemlji uočava napredak u pravcu zaštite od nasilja, na primer uvođenje dobrih zakona, i dalje nema zaista dosledne i potpune zaštite žrtava odnosno većina žrtava nasilja ne bude zaštićena jer i dalje postoji vrlo veliki broj neprijavljenih slučajeva (policija to zove ‘crna brojka’) ali i zato što tek svaka druga žena koja prijavi nasilje dobije privremenu zaštitu, a samo 2% prijavljenih nasilnika završi u zatvoru. Preveliki broj nezaštićenih žrtava na kraju bude i ubijen. Ove statistike nužno i hitno moraju da budu promenjene! Zato tražimo od Vlade Republike Srbije da hitno uloži više finansijskih ali i drugih sredstava u zaštitu žrtava i sprečavanje ubistava u porodici. Na primer, broj obučenog osoblja koje će se baviti samo ovom temom u tužilaštvima bi morao biti mnogo veći. Specijalističke obuke su uvek vrlo važne. Potrebna je čak i tehnička oprema jer može ubrzati rad i omogućiti na primer onlajn uključenje žrtava u izradu planova zaštite - navodi ona.

Autorke peticije navode statistike iz 2020. godine koje pokazuju da je, prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, policija u Srbiji registrovala skoro 30.000 događaja nasilja u porodici i skoro za sve slučajeve naredila je hitne ali kratkoročne mere zaštite za žrtve. Iste godine bilo je svega 2337 krivičnih presuda prema krivičnom delu nasilja u porodici, od čega je svega 669 nasilnika osuđeno kaznom zatvora – to je 2.2% prijavljenih nasilnika koji su završili u zatvoru zbog nasilja u porodici. Mnogo je veći broj uslovnih kazni ali i kućnog pritvora! Čak i prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici hitnim merama zaštite privremeno je zaštićena tek svaka druga žrtva (61.5%).

Zbog malog broja sastanaka Grupa za koordinaciju i saradnju pri tužilaštvima i prevelike razlike između broja prijava policiji i broja slučajeva u kojima su produžene hitne mere zaštite, kao i minimalnog broja pokrenutih krivičnih postupaka sa elementima nasilja u porodici, veliki broj žrtava nasilja nije adekvatno i dugoročno zaštićen od strane institucija Republike Srbije koje su nadležne da zaštite žrtve. Preveliki broj nezaštićenih žrtava na kraju bude i ubijen. Osim smrti kao krajnjeg rizika, za žene koje prežive nasilje ostale posledice jesu modrice, rane, uganuća, opekotine, prelomi kostiju, polomljeni zubi, ljutnja, strah, anksioznost, nisko samopouzdanje, depresija i drugi zdravstveni, socijalni i ekonomski problemi.

Ukoliko želite, peticiju možete potpisati klikom na link OVDE.

Ako trpite nasilje ili znate nekoga ko trpi nasilje pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja