SVAKA ČAST Beogradski radio-amateri ceo svet upoznali sa slavnim srpskim bitkama U 90 DRŽAVA UČILI O CERSKOJ, KOLUBARSKOJ BICI...
Foto: privatna arhiva

SAJNo

SVAKA ČAST Beogradski radio-amateri ceo svet upoznali sa slavnim srpskim bitkama U 90 DRŽAVA UČILI O CERSKOJ, KOLUBARSKOJ BICI...

Društvo -

Beogradski radio-amaterski klub YU1ANO izveo je sjajnu stvar - radio amatere širom sveta, na baš svim kontinentima, upoznao je sa slavnim bitkama Srbije u Prvom svetskom ratu. Kako bi sve bilo autentično radio-amateri su od 11. do 30. novembra boravili na Ceru, Gučevu i išli duž reke Kolubare i putevima srpske vojske tokom bitki - Cerske, na Drini i Kolubarske.

"Tokom boravka postavljali smo amatersku radio-stanicu i državali radio-amaterske veze sa mesta gde su se te čuvene bitke i odvijale. Preko pozivnih znakova, koji nedvosmisleno ukazuju na događaje iz srpske istorije, upoznali smo ili podsetili svetsku radio-amatersku javnost na bitke srpske vojske za odbranu slobode i nezavisnosti", kaže za Kurir Dušan Ćeha, predsednik Beogradskog radio-amaterskog kluba YU1ANO, koji su ovaj projekat nazvali „Slava pobednicima“.

radio-amateri
foto: privatna arhiva

Poduhvat ovih Beograđana naišao je na veliki odaziv stranih radio-amatera i želju da održe radio-veze sa srpskim posebnim pozivnim znakovima, te su to nastavili i iz Beograda.

"Održano je više od 15.000 radio-amaterskih veza sa radio- amaterima iz više od 90 država sa svih kontinenata za ukupno 104 dana. Pored učtivog čestitanja i podrške, česti su bili ushićeni komentari, naročito radio-amatera iz država koje su u Prvom svetskom ratu činile savezničke sile. Probudili smo emocije radio-amatera čiji su preci učestvovali u Prvom svetskom ratu, bez obzira na čijoj su se strani nalazili", ističe Ćeha, koji dodaje da je pojekat finansiralo Ministarstvo odbrane, a preko RATEL je obezbeđena saglasnost ITU za korišćenje tri posebna pozivna znaka - YT1914CER, YT1914DRI i YT1914KOL, koji su grupno posvećeni 1914. godini, a pojedinačno Cerskoj bici (YT1914CER), Bitki na Drini (YT1914DRI) i Kolubarskoj bici (YT1914KOL).

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track