PREVENCIJA I IZAZOVI U SISTEMU BEZBEDNOSTI: Ministarka Darija otvorila Konferenciju, čiji je cilj smanjenje povreda na radu
Foto: Privatna Arhiva

U organizaciji Fakulteta za inženjerski menadžment

PREVENCIJA I IZAZOVI U SISTEMU BEZBEDNOSTI: Ministarka Darija otvorila Konferenciju, čiji je cilj smanjenje povreda na radu

Društvo -

Pitanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, odnosno Nacrt zakona bezbednosti i zdravlja na radu, bili su glavna tema današnje Nacionalne konferencije sa temom "Prevencija i izazovi u sistemu bezbednosti".

Konferenciju su otvorili prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i prof. dr Vladimir Tomašević, dekan Fakulteta za inženjerski menadžment, a uvodna izlaganja su izneli Tatjana Bojanić, direktor Instituta za standardizaciju Srbije, Nebojša Miletić, član predsedništva Unije poslodavaca Srbije, Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Čedanka Andrić, predsednik UGS Nezavisnost.

Darija Kisić Tepavčević
foto: Privatna Arhiva

Na Konferenciji su razmatrana pitanja, najpre, iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, odnosno Nacrt zakona bezbednosti i zdravlja na radu. Novi zakon se donosi posle 16 godina i cilj je dalje približavanje propisimam i praksi EU, rešavanje pitanja iz ove oblasti koja su se u praksi pokazala kao sporna.

Takođe, u međuvremenu, doneti su i novi propisi u oblasti rada (Zakon o agencijskom zapošljavanju, Zakon o sezonskom zapošljavanju, Zakon o dualnom obrazovanju, Zakon o zapošljavanju stranaca, Zakon o bezbednosti proizvoda) kojima se ovaj Zakon mora prilagoditi, a nastale su i nove okolnosti kao što je virus kovid-19, te treba rešiti niz pitanja (rad od kuće, na daljinu).

Darija Kisić Tepavčević
foto: privatna arhiva

Na Konferenciji, u organizaciji Fakulteta za inženjerski menadžment, skrenutia je pažnja i na pitanja iz oblasti Zaštite od požara i iz oblasti Vanrednih situacija.

Cilj Konferencije je smanjenje povreda na radu i profesionalnih bolesti.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track