Najnovije vesti

3 ŽENE DNEVNO U SRBIJI UMRE OD OVE BOLESTI! Sada imamo VAKCINU kao prevenciju, ali ne i svest građana o njenoj važnosti
Foto: Shutterstock

CRNA STATISTIKA

3 ŽENE DNEVNO U SRBIJI UMRE OD OVE BOLESTI! Sada imamo VAKCINU kao prevenciju, ali ne i svest građana o njenoj važnosti

Društvo

Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po obolevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti. Od raka grlića materice u Srbiji godišnje umre 600 žena. Jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje i, na duge staze, iskorenjivanje ovog virusa - vakcina protiv HPV-a. Srbija je zato uvela besplatnu vakcinu protiv humanog papiloma virusa za decu i mlade od deset do 19 godina. Ova vakcina nije obavezna, već preporučena. Doktor Vanja Milošević, specijalista ginekologije i Gordana Plemić iz Udruženja Roditelj objasnili su značaj vakcine u borbi protiv ove opake bolesti.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Sad je izuzetno teško pričati o vakcini jer vlada dosta zabluda. Imamo dosta novootkrivenih karcinoma grlića materice, pogotovo kod mladih žena i imamo način i mogućnost da to sprečimo i iskorenimo HPV virus. HPV virus je najčešći uzrok toga. Došli smo u situaciju kada je preventiva u pitanju, uvek se to izbegava. Ovo je osetljiva tema jer se radi o mladim ženama, tu treba dosta potpore i da daju roditelji - rekao je dr Vanja Milošević.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Gordana Plemić izdvojila je kao primer da vakcinacija daje rezultate Australiju, gde je karcinom grlića materice maltene iskorenjen.

- Mi iz udruženja godinama pričamo o ovoj temi. 600 žena godišnje umre od raka grlića materica, a to je bolest koja može da se leči to je onda strašan podatak. Mi organizujemo kampanje kako bi se roditelji edukovali. Jako je važno naglasiti kada treba da krenemo da mislimo o tome i šta preventiva znači. Vakcina zaista daje rezultate, u Australiji imamo primer da su maltene iskorenili ovu bolest - objasnila je Plemić.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Preporučeno je da se vakcina da deci već u periodu između 12-14 godina

- Efikasnost te vakcine je najveća kod mladih osoba koje još uvek nisu stupile u seksualne bolesti. Imamo dva aspekta, mlade ljude koji se informišu na pogrešan način a drugo je podrška roditelja, pogotovo majke. Karcinom grlića materice je ogroman problem kod nas, imamo situaciju da nam dve do tri žene umire dnevno a ne mora - objasnio je dr Milošević.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Ginekolog o velikoj prokuženosti mladih HPV infekcijom
02:55

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Ginekolog o velikoj prokuženosti mladih HPV infekcijom

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja