12:39

OVAKO JE MOGLO BITI SPASENO 55 ŽIVOTA! Saobraćajni eksperti o najvećim rizicima na putu OBAVEZNO OČISTITE SNEG NA KROVU AUTA

vožnja zimi

OVAKO JE MOGLO BITI SPASENO 55 ŽIVOTA! Saobraćajni eksperti o najvećim rizicima na putu OBAVEZNO OČISTITE SNEG NA KROVU AUTA

Društvo -

Sneg, slaba vidljivost, klizav kolovoz, temperaturne oscilacije razlog su za veliki broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, a samo neadekvatni pneumatici za poslednjih pet godina uticali su na gubitak čak 55 života!

Tomislav Petrović iz Agencije za bezbednost saobraćaja za Kurir televiziju kaže da su u zimskim mesecima za isti taj period iz istog razloga povređeno 506 osoba.

Što se drugih saveta u zimskim mesecima tiče, Petrović naglašava da je u gradu potrebno posebnu pažnju obratiti na pešake.

Tomislav Petrović, Milan Vujanić
foto: Kurir TV

"Zaustavni put se produžava, ako smo mogli sa 40 metara da izbegnemo nezgodu sa pešacima, sa letnjim pneumaticima to nećemo uspeti da uradimo. Na auto-putu treba držati bezbedno osiguranje pravilom tri sekunde", objasnio je sagovornik Kurir televizije.

Tomislav Petrović, Milan Vujanić
foto: Kurir TV

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić dodaje da bi zato trebalo uvesti obavezu menjanja zimskih guma leti, a ne samo letnjih zimi.

"Da biste mogli da bezbedno učestvujete u saobraćaju, treba vam dobar pregled, procena i aktivnija pažnja. Vožnje zimi su duže, jer su brzine manje i ima više učesnika u saobraćaju", dodao je prof. Vujanić.

Tomislav Petrović, Milan Vujanić
foto: Kurir TV

Petrović dodaje da je pored čišćenja prozora, obavezno skinuti i sneg sa krova automobila.

"Uključite grejanje, taj sneg se otopi i pri naglom kočenju taj sneg ide napred i zakloni vidno polje vozača i dovede do komplikovane situacije u saobraćaju", naglasio je gost Kurir televizije.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:49

VREME JE ZA BEZBEDNIJI SAOBRAĆAJ: 60 odsto ljudi poginulo zbog nevezivanja pojaseva (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track