12:07

SAMO 50 % PACIJENATA PREŽIVI OVAJ APARAT: Imaju BELA PLUĆA, ne pomaže im ni respirator, Mrkonjić 10 dana bio na njemu

spas u doba korone

SAMO 50% PACIJENATA PREŽIVI OVAJ APARAT: Imaju BELA PLUĆA, ne pomaže im ni respirator, Mrkonjić se 10 dana na njemu borio za život

Društvo -

Milutin Mrkonjić je svojih 10 poslednjih dana proveo na EKMO aparatu, tzv. "veštačkim plućima" sa kojih uspešno uspe da se vrati svega 50 odsto pacijenata.

Prof.dr Jovan Matijašević, rukovodilac Klinike za urgentnu pulmologiju Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici objašnjava da se na aparat za ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju stavljaju najteže oboleli sa potpuno belim plućima, koji bi zasigurno preminuli jer se nalaze u stanju u kome ni respirator ne pomaže.

Jovan Matijašević
foto: Kurir TV

"Mi preko membrane oksigenišemo krv koju izvadimo iz tela. Mi pokušavamo da određenim parametrima optimalizujemo dovoljno kiseonika i da izduvamo ulgljen-dioksid koji je u visokim dozama toksičan. To je izuzetno kompleksna procedura koju radimo od 2017. godine", objasnio je dr Matijašević.

On je istakao da je upotreba EKMO aparata doživela procvat tokom svinjskog gripa, ekspanziju u Evropi je doživeo početkom 2010. otvaranjem velikog broja EKMO centara, da bi se i danas koristio u borbi protiv koronavirusa.

"Mi smo pioniri kod lečenja EKMO aparatom, zalažemo se za što više otvorenih EKMO centara, a jedan takav centar može da pokrije dva miliona ljudi. U Vojvodini je ovim aparatom u poslednjem piku koronavirusa spaseno četiri trudnica", dodao je dr Jovan Matijašević.

Prema njegovim rečima, pacijenti koji se do 14 dana skinu sa EKMO aparata, imaju veću šansu da prežive.

"Prosek u kovidu je 17 dana na EKMOu", naglasio je rukovodilac Klinike za urgentnu pulmologiju Institutu za plućne bolesti Vojvodine.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:23

DOKTOR MASERATI O DELTA SOJU KORONA VIRUSA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track