04:24

Predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić o energetskoj stabilnosti u Srbiji

Vojislav Vuletić

SRBIJA ENERGETSKI STABILNA! Udruženje za gas Srbije: Cena gasa neće ići na gore, EPS ima dobre planove

Društvo -

Predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić govorio je u Jutarnjem programu Kurir televizije o elektroenergetskom sistemu Srbije, ceni energenata, ali i izazovima sa kojima se država suočila u prethodnom periodu.

- Stabilno je zasad, sve funkcioniše kako treba. Naš je ugalj, naše su termoelektrane prema tome mi određujemo cenu. Ne uvozimo ništa sem kada se dešava neka havarija. Sada nema razloga da cena ide da gore - rekao je Vuletić.

Vojislav Vuletić
foto: Kurir televizija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče, tokom posete Termoelektrani Kostolac, da će novi blok u izgradnji B3 snage 350 megavata biti gotovo za oko godinu i po dana.

- Ako pokušavamo da razvijemo industriju zemlje, neophodna je električna energija. Ona se nikada ne određuje koliko se troši za grejanje, već za proizvod koji se pravi. Ako želimo nov proizvod, trebamo nove i kapacitete. EPS je sve lepo isplanirao, pa čak i da kad jednog dana bude dovoljna količina prirodnog gasa da pređemo na korišćenje gasa - kaže Vuletić.

Vojislav Vuletić
foto: Kurir televizija

Srbija održava niske cene gasa uporedo sa Ukrajinom i Gruzijom.

- Mi smo jedan odsto toga koliko Rusija izvozi u Evropu, sa nama mogu lako da dogovore cenu. Mislim da su to dobri prijateljski odnosi i dobra saradnja koju imamo sa GAZPROM već tridesetak godina - istakao je Vojislav Vuletić.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:42

Dragana Mitrović i Nebojša Atanacković o energetskoj krizi koja preti Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track