DIREKTORKA OSUĐENA ZA MOBING NENAMENSKI POTROŠILA 22 MILIONA DINARA GRAĐANA SRBIJE! Sud: Okrivljena prekršaj učinila s umišljajem!
Foto: printskrin, Shutterstock

BAHATO

DIREKTORKA OSUĐENA ZA MOBING NENAMENSKI POTROŠILA 22 MILIONA DINARA GRAĐANA SRBIJE! Sud: Okrivljena prekršaj učinila s umišljajem!

Društvo -

Prof. dr Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja, poznatijem kao stacionar "Radon", koja je pravosnažno osuđena za mobing nad internistom prim. mr sc. dr Vladimirom Ilićem, pravosnažno je kažnjena i za nenamensko trošenje bezmalo 22 miliona dinara iz budžeta Republike Srbije za plate prekobrojno zaposlenih.

Prekršajni apelacioni sud u Nišu je 11. aprila 2018. potvrdio presudu Prekršajnog suda iz Niša od 14. decembra 2017, kojom je "okrivljena Deljanin Ilić odgovorna što je kao direktor Instituta od 1. januara 2014. do 31. decembra 2014. izvršila rashode za plate zaposlenih iznad maksimalnog broja utvrđenog kadrovskim planom Instituta u iznosu od najmanje 21.980.000 dinara iz sredstava za stacionarnu specijalizovanu produženu rehabilitaciju, što nije u skladu sa članom 22 Ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2014. godinu i suprotno odredbama člana 56 st. 4 Zakona o budžetskom sistemu, kojim je propisano da preuzete obaveze koje su nastale u suprotnosti s ovim zakonom ili drugim propisom ne mogu se izvršavati na teret konsolidovanog računa trezora Republike Srbije". Osuđena je na novčanu kaznu od 50.000 dinara, uz šta ide i plaćanje sudskih troškova 1.000 dinara.

Marina Deljanin Ilić, dr Marina Deljanin Ilić, RAdon, Niška Banja, Presuda
foto: Skrinšot

Državna revizorska institucija (DRI), koja je i podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, utvrdila je da je Deljanin Ilić plate za zaposlene, kojih je bilo preko broja utvrđenog kadrovskim planom, isplatila iz sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), umesto iz sopstvenih sredstava Instituta, čime je nenamenski potrošila pare građana Srbije, i to najmanje 21.980.000 dinara.

- Okrivljena je prekršaj učinila s umišljajem, jer je bila svesna svog dela i htela njegovo izvršenje i da može nastupiti zabranjena posledica, pa je pristala na njeno nastupanje - navedeno je u presudi Prekršajnog suda u koju je Kurir imao uvid.

Isti sud nije prihvatio odbranu Deljanin Ilić, koja je tvrdila da je za to odgovoran prethodni direktor, koji je zaposlio veliki broj radnika preko kadrovskog plana 2013, jer je ona, kao odgovorno lice Instituta, ove rashode od najmanje 21.980.000 dinara o trošku RFZO izvršila tokom 2014, a imenovana je za direktorku još 9. marta 2013.

dr Marina Deljanin Ilić, Marina Deljanin Ilić, Vladimir Ilić, dr Vladimir Ilić, Radon
foto: privatna arhiva, printskrin

SEDAM GODINA GOLGOTE

Podsetimo, dr Vladimir Ilić je posle sedam godina golgote pravosnažno dokazao da ga je direktorka Deljanin Ilić zlostavljala na radu. Apelacioni sud potvrdio je 15. oktobra presudu Višeg suda od 15. januara 2021, koji je utvrdio da je dr Ilića direktorka Deljanin Ilić "kontinuirano zlostavljala na radu - nipodaštavala, ignorisala, ponižavala", a Institut sada mora da ga zaštiti od mobinga. Paralelno s ovim, tekao je i sudski proces za nezakonito skidanje s pozicije načelnika odeljenja, u kojem je Apelacioni sud presudio u korist dr Ilića, koga sad Institut treba da vrati na odgovarajuće radno mesto i isplati mu 136.000 dinara i zateznu kamatu na ime razlike u pripadajućoj i primljenoj zaradi.

DRI je u svom izveštaju o reviziji delova finansijskih izveštaja u Institutu za 2014. utvrdila da je tu 56 osoba (jedna na neodređeno vreme i 55 na određeno) zaposleno tokom te godine bez javnog konkursa i bez objavljivanja i oglašavanja na sajtu Ministarstva zdravlja, što nije u skladu sa odredbama člana 7 posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija. Takođe, DRI konstatuje i da je komisija za davanje saglasnosti na novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava dala saglasnost Institutu 14. februara 2014. za jedno zaposlenje na neodređeno i 25. marta 2014. da na određeno od marta do decembra 2014. može da zaposli i angažuje 18 osoba.

U Institutu je, navodi DRI, 1. januara 2014. bilo 490 zaposlenih, a 31. decembra 2014. njih 463, što nije bilo usaglašeno s maksimalnim brojem zaposlenih utvrđenim kadrovskim planom Instituta za 2014.

Prof. dr Deljanin Ilić nije odgovorila na pitanja koja smo joj mejlom poslali još 10. decembra, nije odgovarala na naše poruke i pozive na fiksni i mobilni telefon, a kada smo juče opet zvali, rečeno nam je da je direktorka sada na odmoru.

I ON OŠTETIO RFZO: LEKAR IZDAO 7.000 RECEPTA MIMO ZAKONA

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su S. V. (57), lekara Doma zdravlja u Vranju, osumnjičenog da je protivzakonitim izdavanjem recepata osiguranicima oštetio RFZO za više od 4,6 miliona dinara. Sumnja se da je od januara 2018. do maja 2020. za 146 osiguranika protivzakonito propisao 7.028 recepata bez izveštaja lekara specijaliste, bez prisustva osiguranika i u količini većoj od dozvoljene na mesečnom nivou.

Kurir.rs/Jelena S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track