NOVA KOVID PRAVILA ZA ULAZAK U ZEMLJE EU! Austrija i Švajcarska rigorozne, Grčka olakšala ulazak, očekuju se olakšice za NEMAČKU?
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

PUtovanja uoči nove godine

NOVA KOVID PRAVILA ZA ULAZAK U ZEMLJE EU! Austrija i Švajcarska rigorozne, Grčka olakšala ulazak, očekuju se olakšice za NEMAČKU?

Društvo -

Zbog opasnosti od nekontrolisanog širenja Evropom novog omikron soja korona virusa i značajnih posledica koje b imogle da uslede, Austrija, Grčka i Švajcarska, u koje veoma često idu i državljani Srbije, donele su nova pravila za prelazak granice koja su danas stupila na snagu.

Austrija

Od ponoći između nedelje i ponedeljka u Austriji je na snazi novi režim ulaska u zemlju, prema kom, bez karantina, mogu ući samo oni koji ispunjavaju takozvano "2G plus" pravilo ili su primili buster dozu vakcine protiv kovida. To znači da prema novoj uredbi u zemlju mogu ući samo osobe koje imaju sertifikat o vakcinaciji ili izlečenju od kovida 19, ali uz negativan PCR ne stariji od 72 sata.

Oni koji su primili buster dozu vakcine protiv koronavirusa oslobođeni su testiranja PCR testom, ali oni koji krenu u Austriju bez PCR testa, a nisu primili buster dozu moraće u desetodnevni karantin. Karantin se može prekinuti tek nakon pet dana izolacije negativnim PCR testom urađenim u Austriji. Građani koji ne ispunjavaju uslove za ulazak u zemlju bez karantina, moraju da se elektronski registruju uoči putovanja.

0468669442, Beč, Austrija
foto: Andrew Michael / robertharding / Profimedia

Novog pravila za ulazak u Austriju oslobođene su samo trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisane, a za to moraju posedovati lekarski atest. Vakcine koje su priznate za ulazak u Austriju su Fajzer, Astra Zeneka, Džonson i Džonson, Moderna, Sinovak i Sinofarm. Putnici moraju imati najmanje dve doze vakcine, a konačna doza mora biti uzeta u poslednjih 270 dana. Oni kojima je primenjena dodatna doza su izuzeti od PCR testa po dolasku.

Švajcarska

Švajcarska od danas uvodi novo pravilo za ulazak u zemlju. Pored PCR testova urađenih u prethodna 72 sata, biće prihvaćeni i brzi antigenski testovi ne stariji od 24 sata. Medutim, uslov za pokazivanje drugog testa četiri do sedam dana nakon ulaska u zemlju biće ukinut za osobe koje su vakcinisane ili su se oporavile od kovida.

Cirih, jan 2021
foto: EPA/Ennio Leanza

Grčka

Novo pravilo za ulazak u Grčku podrazumeva da svi koji žele da uđu u ovu zemlju od sada će morati da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili antigenski test kome nije prošlo 24 sata. Odluka grčke vlade odnosi se na sve putnike starije od pet godina, bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne, kao i da li su preležali kovid. Ova mera koja ima za cilj sprečavanje naglog širenja kovida prema trenutnim tvrdnjama biće na snazi do 10. januara. Ipak, kako je navedeno, putnici koji su u inostranstvu boravili manje od 48 sati oslobođeni su ove obaveze.

Grčka, granični prelaz, Evzoni
foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nemačka

Nemci su u petak sa crvene liste skinuli šest "trećih zemalja" - Albaniju, Bugarsku, Estoniju, Letoniju, Severnu Makedoniju i Moldaviju, a s obzirom da u poslednjih nekoliko nedelja i Srbija ima sličnu epidemiološku situaciju kao ove države, očekuje se da i naši građani dobiju lakše uslove za ulazak u Nemačku.

Trenutno naši građani mogu da uđu u Nemačku ako su vakcinisani fajzerom, astra-zenekom ili modernom, dok se ne priznaju sinofarm i sputnjik. U suprotnom obavezan je karantin.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track