01:59

Prvo dete dobio u 15. godini, sa 33 već ima unučiće, a sad šokirao izjavom

UŽAS

PRVO DETE DOBIO U 15. GODINI! Sa 33 već ima unučiće, a sad ŠOKIRAO IZJAVOM: Deca žive sa pacovima, ali to je normalno!

Društvo -

Poražavajući podaci govore da 9 od 10 Romkinja nije u sistemu zapošljavanja ili obrazovanja. Ruku pod ruku sa sumornom perspektivom ide i obrazac ranog stupanja u brak i to pre navršene 18. godine.

Socijolozi kažu da slabija politička participacija Roma i loše obrazovanje podgrevaju diskriminaciju i neguju strašan trend učestalog sklapanje maloletničkih brakova.

romi
foto: Kurir televizija

Više od 50 odsto devojaka iz romskih naselja se uda pre 18-te godine. Ono što prati život u takvim naseljima je siromaštvo, težak život i mnogo dece.

B.M ima 33 godine, iza sebe četvoro dece, dvoje unuka i krov pod kojim nema osnovne uslove za život.

- Pacova, svašta nešto ima, decu leti ne možeš normalno da ostaviš napolje, pretprloše godine mi je sina ujeo pacov. Prvo dete sam dobio sa 15 godina, imam unuku i unuka. Kod nas je to normalno, kultura je takva, mladi se venčavamo i tako steknemo porodicu, decu i unučad - rekao je B.M.

romi
foto: Kurir televizija

Ljubav je jedno, a stupanje u rani brak povezano je sa tradicijom, ali i sa trgovinom ljudima, smatraju sociolozi.

- Devojčice od 12-13 godina ili dečaci treba da se igraju, idu u školu i bave se sportom, nema veze sa brakom, doći će i do toga, kada se napune godine. U svakom slučaju sam protiv te pojave i protiv opravdavanja te pojave kao dela nečije tradicije. I robovlasnički odnosi su bili deo tradicije, milenijumima - kaže sociolog Zorica Mršević.

romi
foto: Kurir televizija

Kurir.rs

Bonus video:

01:11

Svetski dan Roma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track