25:13

Jezivi izazovi na Tik toku i trendovi koji deca prate! Ovo su posledice bizarnih stvari koje rade

Bizarno

RODITELJI, OPREZ! JEZIV TREND SRPSKE DECE NA TIKTOKU! Doktor upozorava na užasne posledice povreda! KLINCI NISU NI SVESNI

Društvo -

Tinejdžere širom zemlje zaludeo je novi izazov, opasan i u najmanju ruku - nepotreban, koji bi ih mogao koštati života ili ih dovesti do trajnog invaliditeta - Petarda izazov. Poslednji slučaj je samoranjavanje 14-godišnje devojčice iz Svilajnca, kojoj je teško oštećena šaka i povređeno oko, i nalazi se na lečenju u Tiršovoj u Beogradu.

Petarde
foto: Kurir Televizija

- Činjenica je da se o ovoj temi priča poslednjih godina. Ovo su veoma ozbiljne teme. Nova godina je period u kome se ovo dešava. Deca su podložnija povredama. Decu I karakteriše i znatiželja. Opasno je. Svi ti izazovi su rizični I mogu da naprave ogromnu štetu – kaže za Kurir televiziju dr Aleksandar Vlahović, specijalista dečije plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Petarde
foto: Kurir Televizija

- Sve što se uvozi prema svim zakonima, mora imati sertifikat da je ispravan, a onda zemlja u koju se uvozi mora imati sertifikat da je ispravan. Svaki prodavac mora da ima sertifikat. Komunalna policija bi morala dobro da se proda. Kategorija jedan ne ugrožava decu (to su prskalice). Kategorija dva da, to su prskalice. Važna je edukacija. To je jedini put da se oni osveste. Jedino što čovek može da razume to je kada ga udariš po džepu – kaže Zorica Subotić, predsednica Nacionalne asocijacije za oružje.

Petarde
foto: Kurir Televizija

- Ako dođe do povrede, veoma se često dešava da su to opekotine. Najvažnije je da taj deo pokrijete. Da hladite hlanom vodom, hladnim peškirom I odmah u bolnicu. Ako su opekotine duboke to zahteva hospitalizaciju – kaže za televiziju Kurir dr Aleksandar Vlahović.

Šta to vuče mlade da se takmiče držeći petardu što duže u rukama? Ova igra, ako se tako može nazvati, dovodi do opekotina trećeg stepena, a ortopedi nekima moraju da amputiraju prste na rukama.

Petarde
foto: Kurir Televizija

- Najčečće povređuju šake, to je oko 40 odsto je to povreda kada se radi o petardama, a onda lice i oko. Najviše je reč o deci od 16 godina. Praznici, ne samo kod nas, nego svuda u svetu ovakve stvari se dešavaju u i oko vremena praznika – kaže doktor Vlahović.

Kurir.rs

Bonus video:

04:38

PETARDE I VATROMET: Apel protiv korišćenje pirotehničkih sredstava u najluđoj noći

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track