AKO PLANIRATE DA SE BAVITE PREDUZETNIŠTVOM OVO MORATE DA ZNATE: Uspešne mlade žene su sve objasnile, a OVO JE KLJUČ SVEGA!
Foto: Privatna arhiva

VREDNE

AKO PLANIRATE DA SE BAVITE PREDUZETNIŠTVOM OVO MORATE DA ZNATE: Uspešne mlade žene su sve objasnile, a OVO JE KLJUČ SVEGA!

Društvo -

Ovogodišnji projekat AkciONA2021 u fokus stavlja akciju i realizuje podkast pod nazivom "Šta si preduzela?"- serijal razgovora sa preduzetnicama iz najrazličitijih oblasti, ali i stručnjakinjama za preduzetništvo i razvoj. U okviru projekta AkciONA2021 organizovan je i radni doručak na kome su ove hrabre, sada već uspešne žene preduzetnice, i pored predanosti svom poslu, našle vremena da govore o svom iskustvu i znanju koje su stekle kako bi ohrabrile još žena da i same pokrenu svoj biznis, jer kako kažu - isplati se.

Ana Marija Koppert, osnivačica programa za podršku akademskoj mobilnosti "INOEdukacija", vrlo jasno je objasnila kako se snašla kao preduzetnica:

Preduzetnice
foto: Privatna arhiva

- Preduzetništvo se uči kroz preduzetništvo. Ili, kako i kaže naziv ovogodišnjeg projekta "AkciONA": sa reči i želje pređite u akciju! Moraš da znaš svoj posao, da znaš sve o tome čime se baviš, da budeš stalno otvoren za nove ideje, za nove poraze i pobede. Da slušaš svoje partnere, svoje kolege, svoje zaposlene. Korona nas je sve "udarila", mnogi su odustali, izgoreli, nisu mogli da izdrže. Ovo je trka na duge staze, ali ne odustajte - savetuje Ana Marija Koppert sve žene koje žele da se okrenu inovacionom preduzetništvu. Olga Marković, vlasnica ateljea za izradu unikatnog ženskog donjeg veša "Damsel in distress", a po obrazovanju je scenski kotimograf, kaže da je najvažnije biti svestan koliko ne znaš.

- Koliko god da znaš - ne znaš dovoljno. Jedanaest godina sam u preduzetništvu, bilo je kriza, ali nema odustajanja, stalno se nalazi volja da se nastavi. Ljubav prem poslu koji radite je najvažnija. I još nešto: ako mislite da ćete kao preduzetnica da radite samo za sebe - onda odmah odustanite. Nema toga. Vi imate biznis i uvek radite za nekoga: za svoje klijente - kaže Olga Marković.

O svom iskustvu u preduzetništvu govorile su i Milica Milošević, vlasnica on-line servisa Stetoskop.info i Milica Cakić, koja sa Simonom Zimonjić, pokrenula firmu "Karbon" koja se bavi organizacijom događaja, ali istovremeno i proizvodnju guščije i pačije paštete "Petit pate".

Projekat pod nazivom "AkciONA 2021" je podržan od strane Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i Grada Beograda u okviru Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva za 2021. godinu.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track