OVO SU DANAŠNJE KORONA BROJKE: Danas 1.268 novozaraženih, preminulo 27 pacijenata
Foto: Printscreen/covid19.rs, Shutterstock

bilans

OVO SU DANAŠNJE KORONA BROJKE: Danas 1.268 novozaraženih, preminulo 27 pacijenata

Društvo -

SRBIJA - U prethodnih 24 sata na korona virus testirano je 14.808 građana od kojih su 1.268 novozaraženih.

Preminulo je 27 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalaze se 103 obolela.

kovid statistika
foto: Printscreen/covid19.rs

Kurir saznaje da je najnoviji protokol za lečenje kovid pacijenata, 13. verzija, usvojen, a u njega su stavljeni i novi lekovi "molnupiravir" i "pakslovid", iako ovaj potonji još nije ni stigao u Srbiju.

"Molnupiravir", prvi antivirusni lek protiv kovida 19, koji je proizveo "Merk" i koji budi nadu širom sveta, a upravo je stigao u Srbiju, kao jednu od prvih zemalja sveta koja ga je nabavila, od sada je dostupan pacijentima i u kovid ambulantama. Poenta leka je da spreči razmnožavanje virusa u ćelijama, a time i smanji hospitalizaciju i smrtnost, i zato je neophodno uzeti ga u prvih pet dana bolesti.

U najnovijem protokolu, u koji je Kurir imao uvid, piše da se daju tablete od 800 mg dva puta dnevno pet dana i da je namenjen odraslim pacijentima koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. Istim pacijentima namenjen je i "pakslovid", drugi antivirusni lek kompanije "Fajzer", koji je Srbija kaparisala, ali još nije stigao. Ipak je unet u protokol, a daje se u dve komponente, i to 300 mg PF-07321332 uz 100 mg "ritonavira" na 12 sati pet dana.

8 simptoma omikrona

Inače, stručnjaci su za sada utvrdili osam simptoma omikrona, a to su: grebanje u grlu, curenje iz nosa, umor, kijanje, bol u donjem delu leđa, glavobolja, noćno znojenje i bolovi u mišićima

Omikron se vrtoglavo širi Evropom i svetom, a dok ova nova varijanta kovida i dalje predstavlja delimičnu nepoznanicu za naučnike širom sveta, jedno je sigurno - simptomi koji ukazuju na to da ste možda zaraženi omikronom. Stručnjaci su za sada utvrdili osam simptoma omikrona, a to su: grebanje u grlu, curenje iz nosa, umor, kijanje, bol u donjem delu leđa, glavobolja, noćno znojenje i bolovi u mišićima.

Kurir.rs

Bonus video:

19:04

Uzdam se u naš narod! Đerlek otkrio sve pojedinosti u vezi sa virusom korona i merama za Novu godinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track